Razgovor sa predsjednikom „Kluba Gačana“ u Beogradu Slobodanom Bobanom Draškovićem

U organizaciji osvećenja spomenika stradalim pripadnicima Jugoslovenske Vojske u Otadžbini iz Gacka i civilnim žrtvama komunističkog terora na prostoru opštine Gacko od 1941. do 1950. godine, koji će posle skoro osam decenija biti upriličen u subotu devetog septembra ove godine  svoj doprinos dao je i „Klub Gačana“ iz Beograda. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom kluba Gačana Slobodanom Bobanom Draškovićem koji nam je govorio o planiranim aktivnostima povodom ovog velikog i važnog događaja.

Gospodine Draškoviću, na početku da upoznamo javnost da će Klub Gačana iz Beograda povodom ovog događaja, osmog septembra, dakle, veče prije organizovati predavanje jednog od stručnoj i široj javnosti najpoznatijeg i najuticajnijeg istoričara mlađe generacije dr Nemanje Devića te da ćete u toku te večeri, kako smo obaviješteni, podijeliti osamdeset knjiga ali i sto pedeset majica svojim Gačanima i dragim gostima.

Kažite nam prvo da li Vas je ideja bratskog sabranja i odavanja dužnog pijeteta zajedničkim stradalnim precima i pozvala da uopšte date svoj doprinos?

Drašković: Upravo tako. U moralnom, duhovnom, emotivnom, simboličkom i svakom drugom smislu ovo je jedan bitan događaj i za istoriju samoga Gacka bitan momenat koji treba da okupi sve Gačane bez obzira da li su oni u Gacku ili su zbog naših neprestanih seoba rasejani po drugim gradovima i državama. Na dan osvećenja spomenika mi treba da pokažemo, i pokazaćemo, da smo jedna cjelina i jedna zajednica koja voli i brine o svome Gacku tako da je naše učešće zapravo i naša dužnost kao i svih drugih Gačana. Smatrali smo da je i prikladno i važno organizovati upravo jedno ovakvo predavanje kao uvertiru za centralni događaj devetog septembra te da je naš izbor da  dr Nemanja Dević bude gost Gacka kao predavač i ispravan i prosto prirodan.

Vojska besmrtna – ideja zavjetna; Zelengora, Lijevče Polje, Zidani Most“, tema je predavanja? Zašto ste sa dr Devićem usaglasili baš ovakav naziv teme i zašto smatrate da je ona važna?

Drašković: 02. aprila 2016. godine u Beogradu u crkvi Svetog Save na Vračaru održali smo parastos i istorijski čas posvećen gatačkim vitezovima i slobodarima. Tada je predsednik Kluba Gačana, pokojni Svetozar Crnogorac  pozvao na pomirenje i slogu, a istinu preporučio kao najbolji lek. Ovo je logičan nastavak. Najmanje što možemo kao zavičajno udruženje da učinimo, je da naše potomke naučimo da budu ponosni na svoje pretke. To je naša dužnost i obaveza. Put od Zelengore do Lijevča polja i Zidanog mosta je najveća grobnica gatačkih i hercegovačkih rodoljuba. Na tom putu ostao je cvet gatačke omladine i inteligencije. Naš osnovni motiv da organizujemo ovakav skup je da se čuje istina. Jedinstvo se može jačati samo kroz istinu. A istinski sud donosi istorija.

Osim predavanja spomenuli smo da ćete darovati knjige? Recite nam nešto više o tome? Zašto baš knjige i kome će biti darovane?

Drašković: Mislim da lepšeg i boljeg poklona od knjige nema. Potrudili smo se da obezbedimo izuzetno vredne i važne knjige iz istorije našeg naroda. Ove knjige ostaju generacijama iza nas kao svedok srpske burne istorije. Želja nam je da se posebno mladi ljudi dodatno obrazuju i uče širokom posmatranju stvari i događaja. Ono što nije zapisano, nije ni postojalo, mnogo smo se puta uverili u istinitost ovih reči. Izdavač  knjiga je Institut za savremenu istoriju. Posebno želim da istaknem ediciju „Skrivana istorija“, ali i ostala ništa manje vredna izdanja poznatih autora. Odlučili smo da 20 knjiga poklonimo učenicima SŠC „Pero Slijepčević“ koji su osmislili i izveli dramski prikaz stradanja Srba na području Gacka, po deset knjiga Narodnoj biblioteci Gacko, Biblioteci u Danićima i Boračkoj organizaciji. Preostale knjige biće podeljene prisutnim posetiocima istorijskog časa.   

U sklopu večeri čućemo i gusle. Vi ste dugo godina u guslarstvu? Da li se bez gusala može i treba pogotovo u ovakvim događajima?

Gusle su glas srpskog naroda. Dorasle su svakom vremenu. Ne mogu zamisliti da se u kraju Tešana Podrugovića i u ovakvoj prilici ne čuju strune gusala i glas guslara. One su deo srpske duhovne kulture i neodvojivi deo srpskog kulturnog nasleđa. Do trenutka kada je epska poezija zapisana, uz gusle se prenosilo istorijsko pamćenje i narodne pouke i poruke najvećih moralnih vrednosti. Poštujući gusle, poštujemo sebe, gusle su odrednica naše istorije, sadašnjosti i budućnosti.

Pripremili ste na poklon Gačanima, rekosmo i 150 majica. Recite nam nešto o tome?

Simboličan poklon Kluba Gačana narodu Gacka, sa jasnom porukom: „Iz grla se pjesma ote, Popoviću čekamo te“. Tek kada prenesemo i mučeničke kosti komandanta Nevesinjske brigade, kapetana Milorada Popovića u rodno Gacko, kada mu podignemo dostojno obeležje,  ispunićemo amanet predaka. Na nama je i do nas je. Ne bi valjalo da potomcima ostavljamo ono što mi sami možemo da uradimo sa malo dobre volje i htenja. Milorad je ponos Gacka i svekolokog srpskog roda. Odavno je ušao u galeriju znamenitih Gačana. Red je da mu se odužimo kako dolikuje.

Vaša poruka Gačanima je da dođu u Parohijski dom, kada tačno?

Osmog septembra u 19:00 časova, ko istinu ljubi i neguje srpstvo milo, mesto mu je u Parohijskom domu. Nadam se da će sala biti tesna…

Član organizacionog odbora Milan Nikčević