Млади општине Гацко својим идејама и волонтеризмом мијењају своју локалну заједницу

Свако друштво младим члановима своје заједнице треба омогућити систем путем којег би млади могли задовољити и промовисати, како своје потребе и интересовања, тако и права и обавезе.

Млади општине Гацко су такву прилику искористили кроз платформу “Дијалог за младе”, која пружа подршку омладинским иницијативама и представља консултативни механизам за активно укључивање младих у живот заједнице. Кроз Дијалог, млади су идентификовали проблем дотрајалих и неуређених спортских терена, па су у сарадњи са Центром за учење и едукацију “Научионица”, понудили иницијативу за уређење спортских терена код СШЦ „Перо Слијепчевић“.

Идеја је, како каже, пројектни менаџер Радоица Антуновић, потекла од младих, односно ученика СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка“ те додаје: „Идеју смо прихватили ми, просвјетни радници, и осмислили пројекат превасходно да ученицима наше школе створимо боље услове за провођење слободног времена, наставних и ваннаставних активности.“

Спортски терени ће, осим за различите спортске активности, бити кориштени и за различите културно-умјетничке манифестације (изложбе, концертне и рециталне музичке вечери), образовне радионице, те забавне програме, првенствено као мјесто дружења и сарадње младих. Кроз пројекат је, осим реконструкције спортског терена, одржан и низ радионица, као и занимљиве спортске игре, те квизови знања.

„Кроз пројекат је одржано једанаест радионица на разне теме као што су активизам и волонтеризам младих у заједници, радионице о важности очувања здравља младих попут радионица менталног здравља и болести зависности, те радионице о превенцији електронског насиље. Организован је интерактивни мултимедијални квиз о знаменитостима Гацка, али су одржана и два Дијалога за младе“, истакао је пројектни менаџер Радоица Антуновић.

Иако се често може чути како су млади данас пасивни и незаинтересовани, млади волонтери на овом пројекту су доказали да су то само предрасуде.

Милица, млада волонтерка, сматра да је посебан значај пројекта у томе што је младе извукао из свакодневне рутине и пружио им прилику да ураде нешто позитивно како за себе, тако и људе око себе, те додаје: „Самим тиме што смо сада некако покренути и свјесни тога да можемо мијењати ствари, отвара нам се прилика да се и даље бавимо волонтеризмом.“

“Прије свега, на учешће у пројекту ме подстакло дружење са вршњацима, али и прилика да сви заједно урадимо нешто корисно, првенствено за нас младе, али и за генерације које долазе. Мислим да је ово супер прилика да научимо нешто ново и да схватимо да заправо својим иницијативама можемо довести до промјена“, рекао је Милан, један од волонтера учесника у пројекту.

На крају,  омладински волонтеризам и активизам представљају могућност младима за јачање властитих капацитета, али и снагу за стварањем бољих услова за живот у локалној заједници. Заједничким напорима и ангажманом, млади су у могућности утицати на позитивне трансформације, те обликовати друштво у складу са својим потребама.

Пројекат ревитализације школског игралишта у оквиру Средњошколског центра “Перо Слијепчевић” Гацко спровео је Центар за учење и едукацију “Научионица” у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2, којег финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) у партнерству са Општином Гацко.