Одржана 22. редовне сједница СО Гацко

Данас је одржана 22. сједница СО Гацко која је пред одборнике ставила 19 тачака на дневном реду.

Након прозивке одборника и утврђивања кворума начелник општине Огњен Милинковић је предложио да се дневни ред прошири са двије тачке – Разрјешење начелника Одјељења за инспекцијске послове и Одлуку о локалитету брда Гат- заштита културно-историјског наслеђа, што је добило једногласну подршку одборника.

Гласовима већине је одбијен приједлог Радоице Антуновића, одборника ПДП-а да се са дневног реда скине „Одлука о утврђивању посебног интереса у циљу економског и социјалног развоја Општине Гацко у сврху инвестиционог улагања на локалитету бивше касарне у Автовцу“. 

Антуновић је истакао да постоје суштински, али и формално- правни разлози за то јер предложени документ није у складу са одлуком која је донесена на прошлој сједници, а која дефинише документе које инвеститор треба да достави општинској администрацији.

Већина није прихватила овај приједлог.

Утврђена је потом просјечна коначна грађевинска цијена која ће, као прошле године, износити 900 марака по квадрату корисне површине.

Усвојена је и Одлука о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта. Одборница Јована Зеленовић Кундачина се, осврћући се на ову тачку дневног реда, запитала каква је валидност одлука које се доносе на основу планских докумената који су донесени прије десет година и упутила критику Одјељењу за урбанизам и грађевинарство због анахроних планских докумената.

Највише времена у првом дијелу данашњег засједања посвећено је већ поменутом приједлогу Одлуке о утврђивању посебног интереса у циљу економског и социјалног развоја општине Гацко у сврху инвестиционог улагања на локалитету бивше касарне у Автовцу.

Према речима начелника Милинковића, ради се о фирми „SolarWin“ регистрованој у Бањалуци која би на том локалитету, у наредних пет година, направила фабрику соларних панела, уложила 5 милиона марака и запослила најмање 30 радника.

Истакао је да ће уговором општина заштитити своје интересе и, у случају да не испуне своје обавезе, активирати банкарску гаранцију од 2,1 милиона марака и позвао одборнике да дају подршку овој иницијативи и да Гацко после 45 година добије производни погон.

Одборницима се обратио и посланик Вукота Говедарица указавши, као и одборник Антуновић нешто раније, да је одлика незаконита и упозорио да ће, уколико буде усвојена, покренути поступак оцене законитости пред Уставним судом РС.

Рекао је да је потенцијални инвеститор предузеће без пословних референци, основано капиталом од 5 хиљада марака, без запослених чији су власници Драган Чигоја, Хуи Чен и Драгомир Менићани као и да сумња да иза ове фирме стоји Вељко Вукелић, кум Милорада Додика.

Говедарица је, будући да се ради о имовини општине Гацко, подвукао да је потребно да процес буде потпуно транспарентан и да је то у интересу свих. Апеловао је на одборнике позиције да не слиједе директиву из Бањалуке него да имају на уму интересе Гацка.

И остали одборници опозиције су позвали на опрез када је у питању бесплатно давање касарне у Автовцу фирми без реномеа, док је одборник Антуновић рекао да се, уколико се усвоји, ради о „отимачини са предумишљајем“.

Начелник Огњен Милинковић је био категоричан да се не ради о продаји ни о поклањању него о намјери да се од Автовца направи нешто добро и да добије  намјена објекат који се претвара у рушевину.

Одборник Шуковић је позвао да се спусте тензије јер се ради о иницијативи према чијој реализацији је скептичан иако даје подршку свакој инвестицији.

Одборници опозиције тражили  су увид у документе- инвестициони елаборат и биланс стања за које начелник и Одељење за урбанизам и грађевинарство тврде да су будући инвеститори доставили све потребне документе.

И док је начелник  позивао на јединство и усмереност на развој општине како би народу омогућили лакши и бољи живот, дотле су из опозиције указивали на то да се ради о инвестицији која би Гацко могла много да кошта.

Одборници СДС-а су затражили паузу како би им из ресорног одјељења дали на увид документе „SolarWina“, али су из Одјељења одбили да то учине.

Ова одлука је, након паузе, усвојена са 11 гласова одборника позиције.

Без веће дискусије одборници позиције су усвојили Приједлог програма коришћења прихода од посeбних намјена за шуме за 2024., док је опозиција била уздржана.

Усвојене су и на почетку додате тачке: уз један глас против разријешена је дужности досадашња начелница Одјељења за инспекцију Драгица Јововић ради одласка у пензију, док су сви одборници подржали Приједлог одлуке о локалитету ГАТ који има изузетан културни и историјски значај за општину.

Одборници опозиције били су уздржани по тачки Приједлога програма утрошка средстава по основу накнада од вода за текућу годину.

Једногласно је подржан Извјешај о раду за протеклу годину Информативно културног центра (Радио Гацка), а усвојен је и Програм рада за 2024. Без дискусије је усвојен и Извјештај о раду и Програм рада  за 2024. годину Културно-спортског центра.

Иако су одборници опозиције изнијели низ недостатака у Извјештају о раду Дома здравља Гацко, нарочито у виду необезбјеђивања пријеко потребног рендген апарата чија је набавка била планирана,  директорица Невена Миљковић Мандић сматра да је за протекле три године извршена консолидација у овој здравственој установи, нарочито када су у питању исплате личних примања. Извјештај је подржало 13 одборника док су четири била уздржана.

Сви су гласали за прелазак Дома здравља на локални трезор Општине Гацко, јер је како су рекли то неминовност, мада су изразили сумњу, и позиција и опозиција, да ће бити проблема са грантовским средствима РиТЕ и Општине што ће изазвати финансијске проблеме установе, али и у буџету Општине Гацко.

Позиција је дала подршку и Извјештају о раду и Програму рада са финансијским планом  Центра за социјални рад. Већих дискусија није било ни на Извјештај Туристичке организације Гацко, који је подржало 11 одборника. Одборница СДС-а Вера Тепавчевић је скренула пажњу на чињеницу  да су коефицијенти у ТО најмањи и нису усаглашени са осталим буџетским корисницима, док је одборник СНСД-а  Синиша Шуковић додао „да мањак у буџету ТО Гацко износи 302 000КМ само због повећања минималца“.

Једногласно је прихваћен  Извјештај о раду Народне библиотеке Гацко, док је за Извјетај јавних предузећа „Водовод“ и „Комус“ одборик Шуковић поставио идентично питање а тиче се исплате личних примања у овој години.

Александра Бјелогрлић, испред службе финансија „Водовода“ истакла је да ће овом предузећу недостајати око 200 хиљада марака чиме ће више од двије плате бити угрожене.

Ивана Маљевић, директорица „Комуса“ нагласила је да у овом предузећу није повећан број радника, али су порастом минималне плате повећани и трошкови и то на мјесечном нивоу више од 12 хиљада марака.

Послије усвајања Информација о раду Јавних предузећа „Водовод“ и „Комус“ разматран је Извјештај о реализацији Плана заједничке комуналне потрошње за 2023 годину.

Дарка Унковић, начелница Одјељења за урбанизам истакла је да се извјештај води по дневнику комуналне потрошње и да га потписује одговорно лице те  да је доступан за јавност.

На самом крају скупштинског засједања усвојена је Информација о стању у области пољопривредне дјелатности за 2023. годину са Приједлогом мјера за бржи развој пољопривредне производње, као и приједлог Одлуке о заштити усјева и засада на пољопривредном земљишту. Постављена су и два одборничка питања чиме рад општинског парламента завршен.