Počeli Ćorovićevi susreti istoričara u Gacku

Svečanom akademijom i uručenjem nagrade“Vladimir Ćorović“ istoričarki Miri Radivojević sinoć su u Gacku otvoreni jubilarni 21. Ćorovićevi susreti.

Naučni događaj koji na nekoliko dana Gacko preobrazi u centar istorije regiona i ove godine je okupio eminentne istoričare iz Srbije, Crne Gore, RS i okruženja.

Ovogodišnja tema je „Sprski dobrovoljci iz Rusije i Amerike“, a čast da otvori Ćorovićeve susrete pripala je načelniku opštine Milanu Radmiloviću.

Žiri, koji su činili Miloš Ković, Radmilo Pekić i Draga Mastilović, je jednoglasno odlučio da nagradu „Vladimir Ćorović“ dodeli istoričarki Miri Radivojević za delo „Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941, od jugoslovenske ideje do jugoslovenske države“.

Ona je, kako je u obrazloženju istakao Mastilović, svojim radom, širokim tematskim krugom pitanja i briljantnim stilom obogatila srpsku istoriografiju.

Zahvaljujući se na nagradi istoričarka Mira Radivojević je istakla da je imala priliku da uči na saznanjima do kojih je došlo nekoliko generacija istoričara.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je hor Sv. Novomučenik Stanko iz Nikšića, hor muzičke škole Sv. Roman Melod iz Gacka, guslar Nikola Bošković i solistkinje Sonja i Svjetlana Babić i Jovana i Bojana Radmilović.

Akademiji je i ove godine prethodilo otvaranje izložbe umjetničkih djela nastalih na 12. likovnoj koloniji „Gacko-Klinje“ .

Organizator 21. Ćorovićevih susreta istoričara koji se završavaju  22. septembra je SPKD Prosvjeta OO Gacko.

Opširnije u tonskom prilogu: