У Дому културе отворена изложба поводом 120 година добровољачког покрета

Синоћ је у Дому културе у Гацку отворена изложба поводом 120 година добровољчког покрета, а публици је представљена архивска грађа која свједочи о пожртвованости и храбрости српских добровољаца од 1912 -1918 године.

„Велика нам је част што смо уз Народну библиотеку и општински одбор „Просвјете“ добили шансу да презентујемо ову изложбу. Тиме је и наша установа испунила један од основних циљева, а то је очување и промоција српске културне и историјске баштине“, рекла је Јелена Глоговац-Савић, испред ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко.

Према ријечима проф. Алексија Гргура говорити о значају добровољачког покрета значи бити свјестан огромне жртве коју су ови људи поднијели, а Гачани су у томе  итекако имали своју улогу.

„Уколико говоримо о Гацку, сигурно имамо да се подичимо чиме, а то је да је у Првом свјетском рату њих 849 учествовало у српској војсци. Према неким каснијим подацима тај број прелази и хиљаду људи из наше општине који су били учесници борбе за ослобођење српских земаља. Добровољци су били апостоли српске слободе који су све ставили на коцку да би се жртвовали за слободу свог народа“, истакао је проф. Гргур.

Изложбу је отворио проф. Радомир Вучковић истакавши велики значај проф. Студа Мандића који је направио пионорске кораке да се евиндентирају  добровољци са ових подручја.

Организатори овог културног догађаја су Народна библиотека Гацко, општински одбор „Просвјете“ и ЈУ „Културно спортски центар“.