Udruženje slepih i slabovidih lica obezbedilo prehrambeno-higijenske pakete za 15 članova u Gacku

Da 15 slepih i slabovidih osoba u Gacku nije zaboravljeno pokazalo je Udruženje koje je danas, kao znak pažnje, uručilo prehrambeno-higijenske pakete.
Pakete je obezbedilo Udruženje slepih i slabovidih koje pokriva četiri opštine istočne Hercegovine, tačnije Nevesinje, Berkoviće, Bileću i Gacko.
Govoreći o položaju svojih članova Dušan Babić, predsednik udruženja, je rekao da prostor za poboljšanje postoji, posebno u materijalnom smislu, ali i kada je u pitanju nivo zdravstvene zaštite.
„Bitno je da pokažemo i mi i društvo, slepim i slabovidim ljudima, da nisu zaboravljeni i da ih se nekad i na ovaj način setimo. Kada je reč o materijalnom položaju, pošto sam ja i u UO Udruženja slepih i slabovidih lica RS, mogu da kažem da smo uspeli da obezbedimo invalidninu koja iznosi oko 180 KM, sada će tuđa nega i pomoć biti 320 KM, tako da je to ukupno oko 500 KM, što pre nismo imali. Nadamo se da će u pregovorima sa Ministarstvom da dođe do poboljšanja statusa naših članova u pogledu zdravstvene zaštite i banjskog lečenja“, rekao je u izjavi za Radio Gacko Dušan Babić koji je u Udruženju već četiri decenije.
Ističe da u Hercegovini ima 60 članova i da posebno razumevanje i podršku imaju u Opštini Nevesinje. U proteklom periodu su uspeli da zaposle jednog radnika.
Babić kaže da je tokom 2022. i 2023. godine obezbeđena pomoć u kući za četiri člana u Gacku koji su dobili po 3 hiljade maraka. Radi se o sredstvima namenjenim za poljoprivrednu proizvodnju- bilo da se radi o nabavci stoke, pokretanju plasteničke proizvodnje ili neke preko potrebne mašine.
Kaže da bi trebalo raditi na poboljšanju empatije društva prema osobama sa invaliditetom i naglašava značaj podrške medija u tom poduhvatu.

Opširnije u tonskom prilogu: