Одржана 21. редовна сједница СО Гацко

Двадесет прва редовна сједница СО-е Гацко почела је усаглашавањем предложеног дневног реда од 26 тачака. На приједлог начелника општине Гацко Огњена Милинковића са дневног реда су повучене тачке 17 и 19, Приједлог Плана коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2024. години и Приједлог Плана утрошка средстава по основу накнада од вода за 2024. годину. Како је образложио начелник Милинковић за поменуте тачке није стигла сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

На приједлог Начелника општине Гацко Огњена Милинковића дневни ред је допуњен тачком Приједлог Одлуке о уписним подручјима за ученике основне школе у општини Гацко.

Одборници скупштинске већине нису прихватили приједлог одборника ПДП Радоице Антуновића да се са дневног реда повуку тачке  5 и 6,  Приједлог Одлуке о приступању изради Регулационог плана „Индустријска зона – Гацко Југ“  и Приједлог Одлуке о условима и начину преноса права својине испод тржишне вриједности или без накнаде на непокретности у својини Општине Гацко.

Зелено свјетло нису добили ни  приједлози  Клуба одборника СДС да се у дневни ред уврсте 3 тачке а тичу се регулисања саобраћаја у ужем градском језгру, радовима на Спортској дворани и раскиду уговора са Антикорозијом, те приједлога Закључка за разрјешење начелника општинског  Одјељења за инспекцијске послове.

Одборници су једногласно прихватили приједлог одборника ПДП Милана Гутовића да се у дневни ред  уврсти тачка Одлука о допунама Одлуке о комуналним таксама којима би се повећале општинске таксе за кладионице, банке, микро-кредитне организације и бензинске пумпе, и то у виду иницијативе а наћи ће се на дневном реду на наредној скупштинској сједници.

Након петнаестоминутне скупштинске паузе коју су затражили одборници СНСД измијењени дневни ред је прихваћен гласовима скупштинске већине. Након тога је једногласно усвојен Приједлог Резолуције о заштити и неповредивости права Републике Српске и јединица локалне самоуправе у РС те Приједлог Пословника о раду Скупштине општине Гацко. Усвојен је такође и Приједлог Одлуке о усклађивању Одлуке о оснивању мјесних заједница, организацији и раду на подручју општине Гацко као и Одлука о уписним подручјима за ученике основне школе у општини Гацко. Одлуком је дефинисано шест уписних подручја и прецизирано је ком уписном подручју припадају одређена села и насеља.

Гласовима одборника позиције усвојен је и приједлог Одлуке о приступању и изради Регулационог плана „Индустријска зона- Гацко југ“. Ради се о површини од 223,7 ха, на 5 км од Гацка, која се протеже са обје стране магистралног пута Гацко – Билећа, након скретања према локалитету Кошута.

Начелник Огњен Милинковић је рекао да се ради о пашњаку друге класе који је био забрањен за испашу прије рата, као и да неће дозволити сјечу борове шуме која је на том подручју.

На замјерку одборника опозиције да је предложени документ без образложења и неусаглашен са плановима више снаге, предлагачи- начелник и ресорно одјељење су рекли да се ради само о иницијативи која предходи изради Регулационог плана и да ће се у међувремену испунити сви услови.

На инсистирање опозиције сазнали смо да је иницијатива за покретање израде плана потекла од предузећа „СоларВин“ из Бањалуке које ће правити фотонапонску електрану у Гацку. Пројекат је већ готов, урадио га је Центар за пројектовање и консалтинг ЦПК из Бањалуке. Ради се о електрани која ће заузимати површину од 203 хектара.

Тачка која је уследила- Приједлог одлуке о условима и начину преноса права својине испод тржишне вриједности или без накнаде на непокретностима у својини Општине Гацко добила је много већу подршку. За је гласало 16 одборника. Уз један уздржан, против је био само одборник Антуновић.

Како је предвиђено одлуком, инвеститору који у општину Гацко уложи најмање 5 милиона марака и запосли најмање 30 радника општина је спремна да поклони или по минималној цени прода земљу или непокретности у свом власништву.

Први пут у овом сазиву, локалном парламенту се обратио народни посланик Вукота Говедарица који је рекао да према његовом сазнању постоје већ два урађена идејна решења за соларне електране на подручју општине Гацко снаге 140 мегавата.

Истакао је да проблем може да настане око власништва над имовином имајући на уму процесе који се тренутно воде у Уставном суду БиХ који ентитетима и локалним заједницама оспорава право над имовином. Упозорио је да би то могло одвратити инвеститоре као и да би потписници документа могли да буду позвани на одговорност.

Начелник општине је рекао да би био срећан да инвеститори дођу макар га због тога позивали на одговорност.

Приједлог ове одлуке нису подржали само одборници ПДП-а, против је био Радоица Антуновић који је рекао да одлука треба да буде флексибилније и да дефинише однос броја радника и површине земљишта као и да одлуком није предвиђен правилник који би јасно дефинисао коме и под којим се условима овакав уступак даје. Сматра да треба инвестирати, али не на штету локалног становништва.

Предсједник Скупштине Рајко Паповић је мишљења да се на сједници усваја одлука о стварању правног оквира за преношење имовине и након гласања прогласио паузу од сат времена.

Скупштинска већина изгласала  је и Одлуку о додјели на коришћење дијела стамбено-пословног објекта (познатог као Одисеј) и околног земљишта Ватрогасно-спасилачкој јединици, упркос противљењу опозиције, која је нагласила да ће оваква пренамјена изискивати и додатне трошкове монтаже демонтажних гаража, али и плаћање путних трошкова ватрогасцима. Некада је намјера била да се овдје сагради Старачки дом.

Једногласно су усвојени приједлози Одлуке и Програма о субвенционисању дијела трошкова услуга водоснабдијевања за социјално угрожене категорије становништва. Опозиција је била уздржана по питању Одлуке о наплати неизмирених потраживања Водовода од правних лица чији је оснивач Општина Гацко, јер постоји сумња да ће се тако оптеретити општински буџет. Циљ је солвентност „Водовода“ како би могао аплицирати за средства од УНДП-а, рекао је предсједник СО Рајко Паповић и притом негирао сумње опозиције да ће оваквим процесом довођења Водовода на самостално функционисање по европским стандардима, само доћи до повећања цијена воде за грађане.

Услиједило је усвајање Извјештаја о имплементацији Уговора о пружању јавних водних услуга ЈП Водовод за 2023. Извјештај о раду СО Гацко за протеклу годину није изазвао већу дискусију.  Потом је усвојен и Извјештаја о раду бројних скупштинских комисија, одбора и савјета, као и Одбора за жалбе за 2023.год.

Није усвојена једино Информација о раду Савјета мјесних заједница, јер су само 2 одборника била за усвајање, док је њих 16 било уздржано.

Усвојени су приједлози Програма коришћења средстава остварених по основу експлоатације минералних сировина, Плана утрошка средстава по основу накнада од вода и Програма уређења градског грађевинско земљишта за 2024. годину.

Скупштинска већина именовала је досадашњег вршиоца дужности Миљану Говедарицу за директора ИКЦ- Радио Гацка на мандат од 4 године. Дужности је разријешен Љубомир Бештић као в.д. члана Одбора за жалбе Општине Гацко, а изабрана Александра Ћеранић. Усвајањем одлука из имовинско-правних односа и одборничким питањима завршено је 21. редовно скупштинско засједање.