25.Научни скуп историчара у Гацку ће почети у четвртак 21. септембра

 У оквиру „Ћоровићевих сусрета“,  25. Научни скуп историчара у Гацку ће почети 21. септембра. Тродневна културна манифестација окупиће познате историчаре из Републике Српске, Србије, Црне Горе и шире. Поменућемо само неке: проф. др Милош Ковић, проф.др Боривоје Милошевић, проф.др Будимир Алексић, проф.др Радивој Радић, проф.др Радмило Пекић.

Свечана академија ће бити уприличена у четвртак 21. септембра у 20 часова у сали Дома културе када ће бити додијељена награда „Владимир Ћоровић“ за најбоље дјело из области историје и историографије.

 Стручни жири, састављен од еминентних историчара,  једногласно је одлучио да ово престижно  признање  додијели за  књигу „Свети краљ Милутин“, групе аутора, издавачу -Задужбини Светог манастира Хиландар.

Исте вечери ће бити представљен Зборник и монодрама о Ленки Дунђерски.

Зборник радова са овогодишњег Научног скупа  је већ  завршен  а у њему се нашло тринаест реферата  од којих је десет оригиналних и три прегледна .

Подсјећамо, тема 25. Научног скупа је „Знаменити Херцеговци кроз историју“. Аутори ће радове презентовати у петак 22. септембра у сали Парохијског дома са почетком у 9 часова. Претходно ће посјетити Спомен собу и положити цвијеће на споменик у центру Гацка.

У поподневним часовима је планирана посјета Саборном храму и Владичанском двору у Мостару.

У суботу, 23. септембра ће бити уприличена посјета манастиру Св. Петра Зимоњића у Данићима и промоција „Просвјетиних“ издања.

Организатори  Ђоровићевих сусрета су СПКД „Просвјета“ ОО Гацко, покровитељи Општина Гацко, Р и ТЕ Гацко а спонзори Општина Гацко, Општина Никшић, Ри ТЕ Гацко и Антикорозија Гацко.