25. Научни скуп историчара у Гацку

 Ћоровићеви сусрети  и Научни скуп историчара 25. по реду ове године ће бити  отворени у Гацку у четвртак 21. септембра. Тема овогодишњег Научног скупа је „Знаменити Херцеговци кроз историју.

 „Четврт вијека овдје у Гацку окупљамо најпознатија имена из области историје и историографије из Србије, Црне Горе, Републике Српске и окружења“, каже предсједник Организационог одбора Ћоровићевих сусрета професор Радомир Вучковић.

 На свечаној Академији која ће бити уприличена 21. септембра у 20 часова у сали Дома културе  биће додијељена награда „Владимир Ћоровић“ за најбоље дјело из области историје и историографије. Стручни жири, састављен од еминентних историчара,  је једногласно одлучио да ову престижну награду додијели за  књигу „Свети краљ Милутин“, групе аутора, издавачу -Задужбини Светог манастира Хиландар.

Зборник радова је већ угледао свјетлост дана а у њему се нашло тринаест радова од којих је десет оригиналних и три прегледна .Аутори ће радове презентовати у петак 22. септембра.

У оквиру Ћоровићевих сусрета планирана је и посјета манастиру Св. Петра Зимоњића у Данићима гдје ће бити уприличена промоција „Просвјетних“ издања, првенствено „Зборника“ и „Нове зоре“. Планирана је посјета Саборном храму у Мостару.

Опширније у разговору: