9. септембра освећење споменика припадницима ЈВуО и жртвама комунистичког терора

Одбор за освећење споменика припадницима Голијске и Гатачке бригаде Невесињског корпуса  ЈВуО и цивилних жртава комунистичког терора у Општини Гацко 1941 – 1950. године,  обавјештава потомке и поштоваоце традиција Југословенске Војске у Отаџбини, као и цјелокупну јавност, да ће у суботу 9. септембра 2023 године, након Свете   архијерејске литургије коју ће служити Владика Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством Епархија из Републике Српске, Црне Горе и Србије,  бити уприличено освећење новоизграђеног споменика у порти старе цркве у Гацку.

На споменику је уклесано  576  имена погинулих гатачких равногораца и њихових сабораца из пограничних мјеста и жртава страдалих од комунистичке руке у Општини Гацко од 1941 – до 1950 године на челу са својим Командантима Војводом попом Радојицом Перишићем и капетаном Милорадом Поповићем Командантом Невесињског корпуса ЈВуО који, уз остале, подигоше Јунски устанак за опстанак херцеговачких Срба 1941. године.

Сву нашу емиграцију, све потомке припадника ЈВуО и сву браћу Србе,  братски и српски позивамо да дођу у Гацко 9. септембра на откривање овог споменика чије освећење  после осамдесет година за Гацко, Херцеговину и српски народ у цјелини, представља, у симболичком и духовном смислу, велики и саборни дан који смо дуго чекали. Све добре људе који имају потребу и осјећају смисао оваквог сабора чекамо отвореног срца и раширених руку. Наша је заједничка и  хришћанска обавеза да памтимо и лијечимо ране прошлости ради сабрања и будућности нових генерација. У организацију је, практично, укључена цјелокупна заједница у Гацку с намјером да овај дан буде достојанствен  помен људима који су све жртвовали за српску идеју.

У ту сврху  позивамо и све који желе и могу да помогну завршетак  изградње и организацију откривања овог споменика да своје  прилоге уплате на рачун   567 – 421 – 27 – 00000 – 108 у Атос банци, или у благајну Храма у Гацку.

Напомињемо, такође,  да је на споменику остављен простор за упис одређеног броја имена људи који су служили Краљу и Отаџбини, а њихова имена нам до сада нису била позната. Зато позивамо све који су евентуално у сазнању о припадницима ЈВуО из Гацка чија имена нису уписана на споменику да   неопходне податке доставе одбору за изградњу споменика.

Добро нам дошли у слободарско Гацко, Херцеговину и нашу Републику Српску.