Akcija MUP-a „Zaštitimo djecu u saobraćaju“

U petak 1. septembra počinje nova školska godina a u cilju bezbjednosti učenika MUP RS provodi republičku akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ koja je počela 28. avgusta i trajaće do 29. septembra.

Prema informacijama koje smo dobili od zamjenika komandira PS Gacko  Siniše Adzića akcija će se realizovati kroz tri vrste aktivnosti: preventivna, edukativna i represivna.

Sankcionisaće se sva nepropisna parkiranja u zonama škola i pješačkih prelaza. Zatim, kontrolisaće se brzina kretanja vozila u blizini škola, kretanje pješaka, odnosno odnos vozač-pješak, propuštanje na zebri postovanje signalizacije na semaforu.

Druga aktivnost se odnosi na edukaciju najmlađih osnovaca od 1.do 4. razreda. U školi će službenici policije održati predavanja uz emitovanje filmova koji se odnose na poštovanje saobraćajnih propisa na putu od kuće do škole pod nazivom „Pažljivko“.

Treći dio akcija podrazumijeva pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola i sankcionisanje svih saobraćajnih prekršaja, a sve u cilju bezbjednog i pravilnog učešća djece u saobraćaju.

Adzić ističe da prošle godine na početku školske godine nije bilo saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala djeca, pa policija ovim preventivnim mjerama pokušava održati taj pozitivan trend.

Oni apeluju i na nadležne opštinske službe da se obrati pažnja i na ostarjelo drveće koje opada, na pse lutalice, kao i na nepropisno korišćenje trotoara u blizini pijace, jer sve to takođe ugrožava bezbjednost pješaka u saobraćaju.