Бројне активности Центра за социјални рад у Гацку

Новчану помоћ у Гацку прима 32 корисника, сазнали смо од Александре Миловић, директорице Центра за социјални рад. Ради се о износу од 170 марака. Овај износ није велика сума, али када се упореди са најнижом пензијом у РС, свакако није ни занемарљив.

Када је у питању друго право из социјалне заштите-додатак за туђу његу и помоћ, новчани износ зависи од функционалног стања корисника и није везан за имовински цензус. Комисију, која ради на терену, чине дефектолог, психолог и доктор.

У овој години додатак је остварило 190 корисника, а у протеклој години било је шест мање.

„Број корисника је незнатно већи, захтјеви константно пристижу, али је и број смртности оних који су остварли право веома висок јер су обухваћена лица која болују од изузетно тешких болести. Новчани износ за прву категорију је 220 КМ, а за други је знатно мањи и износи 110 км“, каже Миловићева.

Са подручја наше општине 11 лица је смјештено у установе социјалне заштите, што је поред права из социјалне заштите битна ставка у буџету.

У Центру за социјални рад у Гацку евидентирано је 32 лица по основу здравственог осигурања, а у просјеку се мјесечно додјели 5 једнократних помоћи.

Опширније у тонском прилогу: