Centar Gorske službe spasavanja za istok RS smešten u Gacko

Proteklog vikenda je planinarski dom „Volujak“ i zvanično postao centar Gorske službe spasavanja za istočni deo RS. Za načelnika GSS RS je imenovan Dalibor Šušić- Ćiro iz Gacka.

Planinarski savez RS je oformio dve stanice Gorske službe spasavanja- na Kozari i u Gacku, tačnije u planinarskom domu „Volujak“ i izabrao Dalibora Šušića- Ćira za načelnika GSS RS.

Proteklog vikenda je 28 planinara-spasilaca, od Trebinja do Novog Grada, boravilo na Volujaku gde su sticali znanja potrebna za potragu i spasavanje nestalih lica. Ceo projekat finansira Češka razvojna agencija.

Dalibor Šušić- Ćiro je imenovan za načelnika GSS RS

Ljubiša Ramanda, predsednik Planinarskog saveza RS je rekao da su se u vreme korone ljudi vraćali prirodi. Samo u ovoj godini su dobili oko 1500 novih članova. Inače, Planinarski savez RS čini 65 planinarskih društava i okuplja oko 4 hiljade članova. Gorska služba spašavanja je jedna od službi koje deluju u okviru Planinarskog saveza.

Ljubiša Ramanda- predsednik PS RS

Zdenko Marić, predsednik UO Saveza gorskih službi spašavanja u BiH je čitav svoj život u planinarenju, ali i spašavanju. Kaže da se svaki planinar izgubi u planini, na nekoj kraćoj deonici, kao što i najbolji skijaš padne, ali i ustane. Zato je veoma važna obuka, poznavanje metoda i taktika traganja. Mnogo truda i rada se mora uložiti da bi pronašli i spasili čoveka, a da pri tom sami ne stradaju. Osnovni motiv je neka vrsta saosećanja sa onima koji trebaju pomoć. Kad se krene tim putem, nema povratka. Osećaj zadovoljstva kada nekoga spasite je neprocenjiv.

Neophodno poznavati taktike i metode traženja- Zdenko Marić

Postoji 41 kategorija nestalih osoba. Statistika pokazuje da se, recimo, 25% dementnih osoba pronađe u krugu od 300 merata od poslednje poznate pozicije rekao nam je spasilac Bruno Grgić koji je proteklog vikenda na Volujaku obučavao planinare-spasioce.

Bruno Grgić- spasilac sa dugugodišnjim iskustvom je svoja znanja prenosio mladim planinarima-spasiocima

Zato je komunikacija veoma bitna. Prva dojava o nestalom kao i lokacija na kojem je poslednji put uočen je od krucijalnog značaja. Ako su pogrešne informacije na samom početku potrage, ona može da traje i nekoliko dana. A prvih 24 sata je najvažnije, ističu propadnici Gorske službe spasavanja.

Opširnije u tonskom prilogu: