Da li će snijeg nanijeti štetu poljoprivrednicima

Snijeg koji je tokom noci prekrio behar nije nanio štetu, ali gatački poljoprivrednici strahuju od niskih temperatura koje su najavljene za naredne dane. Nakon pravih proljećnih dana i temperatura visokih za ovo doba godine u Gacku je jutros zabilježen stepen ispod nule, na Čemernu – 3 C. Visina snježnog pokrivača u gradu je 5 cm, na Čemernu 15 cm.

Toplo vrijeme u martu i prvoj polovini aprila  „navuklo“ je gatačke poljoprivrednike  da rano počnu proljećnu sjetvu iako snijeg u aprilu u Gacku i ne predstavlja rijetkost. Prošle godine snježni pokrivač  se zabijelio 25. aprila.

Povrće koje je već zasijano uglavnom je otporno na niske tamperature, a krompir ukoliko je i ponikao ima moć  regeneracije. Štetu će pretrpjeti voćnjaci ako mraz potraje – tvrde u Zemljoradničkoj zadruzi Gacko.

Najavljeni mraz predstavlja potencijalnu opasnost i za pčele –  kaže predsjednik gatačkog „Udruženja pčelara“ Dimitrije Milošević, posebno u ovom periodu kada raspolažu malim zalihama hrane u košnicama.  Led i niske temperature će uništiti  cvijet na mnogim medonosnim biljkama, koje su se tek okitile beharom, bagremu prvenstveno, što će za posljedicu imati loš prinos meda – tvrdi Milošević. Slična situacija je zabilježena i lani kada je aprilski snijeg prepolovio  količine meda hercegovačkim pčelarima.