Дан Републике Српске данас свечано обиљежен у Гацку

Помен парастосом испред споменика „Круна гатачким јунацима“ почело је обиљежавање  Дана Републике у нашој општини. Цвијеће на спомен обиљежје положиле су делегације Општине Гацко и Општинске борачке организације. Служили су свештеници Прве и Друге гатачке парохије Саша Којовић и Александар Гајић.

Услиједила је посјета Спомен соби гдје су прислужене свијеће и одата почаст погинулим борцима Гатачке бригаде.

Свечана академија је одржана у Парохијском дому, а присутнима се најприје обратио начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

„Прије тачно 31 годину српски народ и политичари су подигли главу, глас и руку за опстанак свог народа западно од  Дрине. Подигли су глас против новог Јасеновца, Корита, Придворице, Прeбиловаца, Јадовна и других српских стратишта и створили основ за оно што ми данас имамо-Републику Српску“, истакао је начелник Милинковић.

 „Црква и Република Српска су веза душе и тијела јер је Бог створио човјека од душе и тијела. Душа српског народа јесте црква, а на овим подручјима тијело јесте Република Српска и зато морамо да је чувамо као што чувамо своју душу и тијело“, ријечи су старјешине Саборног храма Свете Тројице Саше Којовића.

 „Оно на шта смо ми борци Гатачке бригаде и Војске РС нарочито поносни су наши погинули саборци који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и никада неће бити заборављени“, нагласио је предсједник Борачке организације Гацко Алекса Слијепчевић.

Историјски час одржао је професор свјетске књижевности Алексије Гргур који је истакао да је данас веома важно да се сјетимо свих људи који су палили кандила слободе на овим нашим просторима и да је опстанак Републике Српске наше највеће достигнуће.

Рад на тему Република Српска припремио је гимназијалац Огњен Бошковић, а уз гусле је запјевао народни гуслар Никола Бошковић.

Слиједи тонски запис: