Danas rudari obeležavaju Svetu Varvaru- svoju zaštitnicu

Povod je to da posetimo gatački rudnik i porazgovaramo sa Dušanom Nikčevićem, rukovodiocem RJ Rudnik o stanju u ovoj radnoj jedinici, godini na izmaku i perspektivi.

Nikčević ističe da Sv. Varvaru obeležavaju skromno, većina rudara će biti na radnim mestima.

Kao i svake godine zahvalnice i simbolične nagrade od 300 maraka dobiće 20 najboljih rudara, delegacija će položiti cveće na spomen obeležje u krugu firme poginulim radnicima u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, a biće upriličen i slavski ručak.

Kada su u pitanju proizvodni rezultati, za 11 meseci u gatačkom rudniku je otkopano milion i 885 hiljada tona uglja što je 95% od plana, dok su sa jalovinom u zaostatku. Sa otkopanih 4 miliona i 400 hiljada kubika otkrivke i međuslojne jalovine, za 11 meseci ispunjeno je 72% od plana.

Nikčević kaže da je glavni uzrok kašnjenja visok stepen neispravnosti mehanizacije i teškoće prilikom nabavke rezervnih delova.

Početkom godine su kupljena 4 dampera nosivosti 110 tona. U narednoj godini očekuju isporuku 2 hidraulična bagera kašikara što će, tvrdi Nikčević, imati pozitivne efekte na proizvodnju.

Više pojedinosti u razgovoru: