„Daruj krvi – probudi heroja u sebi“ uspješno provedena u Gacku

Nakon  tri uspješno  organizovane akcije darivanja krvi u Novom Sadu , mladi iz Udruženja Hercegovaca  Novi Sad u saradnji sa Društvom  dobrovoljnih davalaca krvi iz Gacka danas su u osnovnoj školi u Gacku  upriličili   akciju pod sloganom „Daruj krv – probudi heroja u sebi“.

Akciji se odazvao veliki broj   mladih koji studiraju u Novom Sadu ali i aktivnih davalaca krvi iz  gatačkog  udruženja.Njih 140 je bilo spremno da podrži akciju,ali zbog velike vrućine  (u Gacku je izmjereno 34 stepena C), neki nisu bili u mogućnosti da daruju krv. Ipak, prikupljeno je 112 doza dragocjene tečnosti.

Odzivom  mladih ljudi zadovoljan je i doktor Dragan Šarenac, šef  službe za transfuziju krvi  Opšte bolnice Trebinje. „ Na ovaj način povećavamo bazu davalaštva krvi i možemo brzo i efikasno da odgovorimo na sve potrebe pacijenata   – kaže dr  Šarenac.

„Ovo je naša druga po redu redovna akcija darivanja krvi – kaže Miroslav Vuković Hrgo –  predsjednik DDDK  Gacko i s ponosom ističe da su u ovoj godini „kapi života“ darivali oko 200 puta u akcijama organizovanim u Nevesinju, Trebinju, Ugljeviku, Srebrenici, Banjaluci, Višegradu i Plužinama.

Marko Nikčević iz Udruženja  mladih Hercegovaca u Novom Sadu je naglasio da je zadovoljan  značajnim odzivom mladih ljudi  i njihovom opredijeljenošću da daruju najdragocjeniju tečnost.

Među mladima bilo je i onih koji „kapi života “ daruju prvi put. Milena Kovaćević – budući student ,prvi put je  krv  darivala kao maturant a danas se rado odazvala ovoj akciji, svjesna činjenice da na taj način može spasiti nečiji život. Dejan Sekulić,  budući brucoš   je kao dugogodišnji aktivista Crvenog krsta  krv darivao već dva puta i kaže da će se uvijek odazvati ovakvim akcijama. Sveštenik Veljko Kovač se odazvao ovoj humanoj akciji i pozvao mlade da se, kad god su u mogućnosti, uključe u sve humane aktivnosti.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi do sada su organizovane u Nevesinju i Bileći a nakon Gacka  biće nastavljene u  Trebinju i Foči.

 

 

jos jedna