ДЗ Гацко: повећан број пацијената и у фебруару, ипак мање хоспитализованих

Јануар и фебруар су мјесеци када харају бројни вируси, који се убрзано шире услијед празника, а затим и почетка другог полугодишта у школама.

Први мјесец ове године у Дому здравља Гацко обиљежен је повећаним бројем пацијената са респираторним обољењима, које су узроковале хитну хоспитализацију нарочитао најмлађих становника наше општине.

„Нарочито су била погођена мала дјеца-одојчад, која још немају изграђен имуни систем, а углавном су оболијевала од бронхолитиса“, каже специјалиста породичне медицине др Срђан Кравић.

Тренутно су пацијенти најчешће дјеца са упалама грла и стрептококним инфекцијама, док се код одраслих биљежи велики број упала плућа и обољења сличним грипу.

Чекаонице, нарочито хитне службе су пуне, али зато је у фебруару знатно мањи број хоспитализованих. „Пацијенти свакодневно примају терапију у Дому здравља. Капацитети су попуњени. Доста обољелих је и на инхалацијама“, наводи др Кравић.

Истиче да иако у окружењу алармантно расте број обољелих од великог кашља у Гацку није било регистрованих случајева. Др Кравић наглашава да је тако захваљујући што је код нас висок степен вакцинације и апелује на родитеље да и даље редовно доводе дјецу на вакцинацију.

Изис и даље ради отежано и успорава рад, па из Дома здравља моле за разумијевање. Више у разговору…