Gačani pripremaju ogrev

Gacko je jedna od opština u Republici Srpskoj koja nema gradsku toplanu pa su građani prinuđeni da se sami snalaze za ogrev.Iako grijna sezona zvanično počinje 15.oktobra, u našem gradu već u septembru zadime prvi dimnjaci,jer na 960 m nadmorske visine ima dana kada živa u termometru ne prelazi 12 stepeni.

Domaćini  do kraja ljeta uglavnom obezbijede ogrev  a  pored ostalih priprema za zimu i spremanja đaka za školu, to nije nimalo zanemariva stavka u kućnom budžetu.

 Metar kubni ogrijevnog drveta prve klase iznosi  35,10 ,a druge klase 23,40 na panju  -rekao je za naš radio  Ranko Krtolica, tehnolog za zaštitu i uzgoj šuma u Šumskoj upravi  Gacko. Cijena metra kubnog ogrevnog drveta na stovarištu je za prvu klasu 64.35 maraka a za drugu klasu 52.65 maraka  i kupci sami obezbjeđuju prevoz.Za stan od 80 kvadrata potrebno je oko 10  kubnih metara drva za jednu zimu ili dvije trećine prosječne plate u Republici Srpskoj.

Nemali broj građana grije se na i na gatački crni ugalj a kako su nam rekli nadležni u Rudniku cijene su ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu i tona košta 77,22 maraka sa PDV. Za sada se ne zna kada će početi isporuka.

Da bi se zagrijao stan od 80 kvadrata potrošiće se  oko 8 tona što sa prevozom iznosi koliko i izdvajanje za drva.

Zbog visoke cijene električne energije malo građana se odlučuje za ovakav način zagrijavanja svojih domova.

 Posljednjih godina sve je popularniji i pelet kao ogrev koji je, kako kažu oni koji su prešli na ovaj vid grijanja,i najlakši ali je za tonu potrebno platiti od 300 do 400 KM, zavisno od perioda isporuke i proizvođača.Pelet nije moguće kupiti na području Gacka pa se više kupaca odlučuje na zajednički prevoz najčešće iz Mostara  ili Foče.

Zavisno od dubine džepa naši sugrađani biraju za svoja domaćistva najpovoljniji način grijanja ali kako god ogrev se mora obezbijediti jer grijna sezona u našem gradu traje i po sedam mjeseci.