Gačani pripremaju ogrev

Prve septembarske kiše  i blagi pad temperature upozorili su gatačke domaćine da je vrijeme za pripremanje ogreva. Budući da grad nema toplanu  snalazi se svako na svoj način a većina za ogrev koristi čvrsto gorivo.

Kako nam je potvrdio direktor   Šumskog  gazdinstva  Viktor Grković  cijene ogrevnog drveta se nijesu mijenjale u odnosu na prethodnu godinu. Metar kubni, na  panju košta 35 maraka a kupac je dužan da  obezbijedi prevoz.

Mali broj naših sugrađana se odlučuje za industrijsku sječu,  nakon korišćenja tehničkog drveta, gdje je cijena visoka i iznosi 73  marke bez PDV-a.

Pune ruke posla ovih dana imaju preprodavci  drva koji ih domaćinstvima isporučuju po cijeni od 60 do 65 maraka.

Značajan broj domaćinstava za ogrev koristi ugalj i kako  nam je rečeno u direkciji RJ Rudnik cijena je ostala na nivou prošlogodišnje i iznosi 70.20 maraka  po toni. Redovna isporuka  uglja za ogrev trebalo bi da počne u prvim oktobarskim danima.

Posljednjih nekoliko godina  neka  od gatačkih  domaćinstva  koriste pelet. Budući da se ovaj energent   ne može kupiti u Gacku  porudžbe se upućuju   najčešće u Foču i Mostar. Cijena je porasla u odnosu na prošlu godinu i iznosi  od 300  do  350 maraka.

Na stovarištima kažu da je pelet najjeftiniji, ali nabavka i ugradnja peći papreno koštaju one koji se odluče za ovu vrstu grijanja, pa za drvetom i dalje vlada najveća potražnja.

Mali broj Gačana, uglavnom onih sa „dubljim džepom“ se grije na struju, što je zasigurno najskuplji vid grijanja.