Akademiku Zoranu Lakiću nagrada „Vladimir Ćorović“ za životno djelo

Devetnaesti Naučni skup istoričara u Gacku biće svečano otvoren u četvrtak  21. septembra   Akademijom i uručenjem nagrade „Vladimir Ćorović“ u sali Doma kulture. Stručni žiri  je odlučio da nagrada za životno djelo ove godine  pripadne akademiku Zoranu Lakiću iz Podgorice. Žiri još uvijek nije saopštio ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Vladimir Ćorović“ za najbolje djelo iz oblasti istoriografije napisano  na srpskom jeziku , u periodu između dva  naučna skupa.

Tema o kojoj će tokom dva dana ove najznačajnije  kulturno- naučne manifestacije  govoriti  učesnici Naučnog skupa je „Istorija srpske državnosti“.

Otvaranju Naučnog skupa  prethodiće  izložba slika sa likovne kolonije „ Gacko –Klinje“.

Svoj dolazak u Gacko potvrdili su  eminentni istoričari i naučni radnici iz Srbije, Crne Gore , Republike Srpske, Rusije, Grčke i  prvi put istoričari iz Rumunije i  Bugarske. Pomenućemo samo neka imena – akademik Vojislav Maksimović, akademik Ivan Čarota iz Bjelorusije, prof.dr Aleksandar Stamatović, prof. dr Radivoj Radić, prof.dr  Sava Ćeklić, prof. dr Mihailo Šćepanopvić, prof. dr Budimir Aleksić,  prof. dr  Julija Zlatkova  iz Bugarske.

Kao i prethodnih godina planirana je posjeta Spomen-sobi borcima Otadžbinskog rata, kao i susret sa učenicima i profesorima SŠC“Pero Slijepčević“  Gacko. Biće upriličena i promocija „Prosvjetinih“ izdanja u sali Parohijskog doma u Danićima  kao  i istorijski čas u porti novosagrađene crkve  na Dražljevu.

Ćorovićevi susreti u Gacku i Bileći i ove godine se održavaju  u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ OO Gacka i Bileće   a pod pokroviteljstvom  Opštine Gacko i Opštine Bileća te  Ministarstva nauke i tehnologije RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.