Гацко прославило славу општине и Саборног храма „Свете Тројице“

Светом литургијом у новом храму, свечаном литијом и ломљењем славског колача у порти старог храма „Свете тројице“, Гацко је јуче обиљежило славу општине и храма – Тројичиндан.

Прослава је почела празничним јутрењем, а свету литургију служили су свештеници Епархије захумско-херцеговачке и  приморске и Митрополије црногорско-приморске.

Услиједила је свечана литија кроз град, помен палим борцима код споменика „Круна гатачким јунацима“ и ломљење славског колача у порти старог храма.

Славској свечаности присустовао је велики број вјерника, представника привредног и политичког живота као и бројни гости. Из Никшића и Плужина стигли су предсједници општина Марко Ковчевић и Слободан Делић. Присутни су били и начелник општине Жабљак – Иван Поповић, начелник општине Фоча – Милан Вукадиновић и предсједник општине Андријевица -Жељко Ћулафић. Међу званицама били су и помоћник министра просвјете Црне Горе -Горан Радовић, прослављени спортисти Бранко Брновић и Милан Јанчић, замјеник градоначелника Ужица -Драгољуб Стојадиновић, начелник општине Калиновик – Радомир Сладоје, те бројни гости из других херцеговачких општина.

 „Када је Свети Дух сишао на апостоле, они су се сасвим промијенили и сви су проповједали Христа и страдали за њега. Без Духа Светога нема ни цркве ни хришћанства и зато је данас рођендан цркве“, рекао је парох гатачки Саша Којовић.

У име општине Гацко славу је честитао начелник Огњен Милинковић.

„Нека би Божији благослов учинио да читаве године будемо окупљени и сабрани као данас на празнике Свете Тројице“, истакао је Милинковић.

Трећи пут заредом на славу града дошао предсједник општине Никшић Марко Ковачевић.

„Плужине и Гацко су одувијек имали више него пријатељске односе“, нагласио је предсједник општине Плужине Слободан Делић.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су црквени хор „Света Јелена Анжујска, културно-умјетничка друштва „Сава Владиславић“ и „Зеленгора“, те народни гуслар Никола Бошковић.

И ове године у оквиру прославе Тројичиндана уручене су Повеље и Плакете заслужним колективима и појединцима, а уручили су их начелник општине Огњен Милинковић и предједник СО Гацко Рајко Паповић.

 Повеља општине Гацко- „Васиљ Грђић“  додјељена  је академику проф. др Алекси Бухи, за допринос у стварању и очувању Републике Српске. Повеља је  уручена и Милораду Скоку, некадашњем министру енергетике и индустрије РС, за допринос у стварању и очувању Републике Српске и развоју општине Гацко.

Постхумно Повеља је додјељена и Илији Гузини, за допринос у стварању Радио-телевизије Републике Српске. Овогодишњи добитник је и Удружење добровољних давалаца крви „Гацко“, за хуманост у добровољном давалаштву крви широм Републике Српске, Србије и Црне Горе.

 Повељу – „Васиљ Грђић“ ове године добило је и ЗП РиТЕ Гацко, поводом 40 година производње електричне енергије  и 70 година рада на експлоатацији угља, односно привредни субјект , који је носилац развоја општине Гацко, регије и РС. Ова награда припала је  и ЖОК Гацко , због постигнутих изузетних резултата и освојене титуле првака БиХ 2023. године.

Овогодишњи добитници Плакете Свете Тројице су:  Фондација „Свети Вукашин“ за исказану хуманост  и помоћ социјално угроженим категоријама наших грађана,  Милија Стојановић, доктор грађевине- за изузетан успјех у научном раду  из области грађевине, Велимир В. Ивановић, аутор књиге „Дурбин грофа Саве Владиславића“ , којим је освијетлио лик и дјело славног Гачанина, као и Универзална школа спорта „Спартакус“, за изузетну преданост у раду са најмлађим суграђанима, у области спорта и рекреације.

Поводом Тројичиндана начелник Милинковић је уручио плакете и ученику генерације, средњошколки Бојани Радмиловић, док ће за основце награда бити накнадно уручена.

Слиједи тонски прилог: