Гацко прославило Тројчиндан

Светом литургијом и славским обредима Гацко је данас обиљежило Тројчиндан  – крсну славу Општине  и Саборног храма Свете Тројице.  У присуству гостију и бројних вјерника литургију су служили свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Тројчинданске свечаности су почеле претходне вечери званичним отварањем манифестације „Културно-спортско љето“ испред зграде Народне библиотеке.

Славским свечаностима присуствовали су црквени великодостојници, представници локалне извршне и законодавне власти, борачких организација, јавних институција, предузећа,  гости из херцеговачких општина, из Црне Горе и Русије.

Након богослужења традиционална свечана литија прошла је градским улицама. Ломљење славског колача и славски обред обављени су у порти Саборног храма.

Празничне честитке грађанима и свештенству упутио је  начелник наше  општине Огњен Милинковић.

Празник и славу  општине Гацко  честитао је и потпредсједник Владе Црне Горе Владимир Јоковић указавши на историјску и традиционалну повезаност народа Црне Горе и Херцеговине

 Поводом Крсне славе  Гацка и Саборног храма „Свете Тројице“  традиционално се додјељују општинска признања.

Најпрестижније општинско признање „Повеља Васиљ Грђић“ постхумно је додијељена Светозару Црногорцу, дугогодишњем предсједнику Клуба Гачана у Београду  за допринос у очувању  традиционалних вриједности Гацка и Херцеговине.

и Драгомиру Лажетићу, професору историје за успјешно васпитање и бразовање бројних генерација средњошколаца  и изузетне резултате постигнуте на такмичењима.

„Плакета  Свете Тројице“  додијељена је  Лазару Супићу, др електротехничких наука и дипломираном теологу за изузетан академски успјех и заслуге из области развоја науке . Будући да је био спријечен да присусвује данашњој свечаности, Плакету је преузео свештеник Велимир Ковач.

 Ово високо општинско признање  начелник је уручио  и Мирославу Вуковићу Хргу  вишеструком  добровољном даваоцу крви за изузетну хуманост и Миланки Окиљевић , професорици машинске групе предмета у СШЦ „Перо Слијепчевић“ за успјешан дугогодишњи рад и резултете које њени ученици постижу на такмичењима.

 Поводом Тројчиндана начелник Милинковић је уручио  плакете и ученицама генерације, средњошколки  Наташи Марковић и ученици деветог разреда Наташи Копривица.

Градоначелник Никшића Марко Ковачевић истакао је вишевјековно братство Гачана и Никшићана, који су најтежим временима увијек стајали једни уз друге. Најбољи примјер овог братства је Стојан Ковачевић, гатачки изданак и хајдучки харамбаша, бранилац нејачи, и велики јунак Црне Горе и Херцеговине – казао је Ковачевић.

У порти  храма припремљен је културно – забавни програм који је био у знаку изворности и традиције гатачког  краја. Наступили су чланови Културно-умјетничких  друштава  „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ као  и хор Саборног храма „Света Јелена Анжујска“, те народни гуслари из Удружења „Тешан Подруговић“

Наши намлађи суграђани су уживали у дјечијој позоришној представи која је уприличена у порти храма.