Гацко: Суша забрињавајућих размјера

Дуготрајан сушни период и љетне жеге ставарају проблеме  гатачким пољопривредницима. Посебно је угрожен сточни фонд усљед недостатка  воде и лоше испаше. Поједина водопојилишта су већ пресушила а тамо гдје још нису црпе се посљедње залихе помијешане са блатом  и пријете да угрозе здравље животиња. Ако се има у виду да је ове године принос сијена подбацио  због неповољних климатских прилика и мало кише током маја мјесеца , гатачки сточари заиста имају разлог за бригу и недоумицу како да сачувају сточни фонд.

Многи ће бити принуђени да  продају стоку јер нису успјели обезбиједити довољно сточне хране за зиму која у гатачком крају траје знатно дуже од календарске.

Један од најугледнијих гатачких сточара Горан Старовић из Самобора  чије стадо броји  50 музних крава и више од 350 грла ситне стоке каже да несташица воде ствара велики проблем. За сада дозиране количине воде са језера  Клиње каналима стижу у автовачко поље што није довољно за сву стоку из околних села а  и корито ријеке Мушнице је скоро пресушило.

 Предсједник МЗ Фојница Миланко Мучибабић каже  да сточари из неколико села која припадају овој мјесној заједници трпе посљедице суше и воду допремају цистернама. Већина домаћинстава има чатрње у којима складишти воду.

Мјесној заједници Кула припада 9 села а предсједник ове МЗ Мухарем Хабул има на фарми 30 крава . Како каже напајају се са  једног  извора и  водопојилишта  које је на издисају. Због високих тепмература и недостатка питке воде забиљежена су и угинућа крупних грла стоке, каже Хабул.

Нешто боља ситуација је у селима гатачке површи  гдје  постоје извори . Ту је и језеро Клиње па воде за стоку не мањка.

Суша је узела данак и у узгоју воћа и поврћа.  На снази су и редукције питке воде из градског водовода. Не буде ли ускоро кише у гатачком крају  на помолу је елементарна непогода.  У прилог томе иду и званични подаци из метеоролошке службе Р и ТЕ Гацко према којима је у јуну пало 33,7 литара кише а просјек падавина за овај мјесец је 86,4 литра по метру квадратном. Јулски просјек падавина је 68,6 литара по метру квадратном а током овог јула у Гацку је пало 33,8 литара.