Гатачки кајмак на путу ка брендирању

Удружење произвођача Гатачког кајмака основано је крајем 2021. године и  тренутно окупља 25 чланова, махом жена са села којима је производња кајмака главна дјелатност.

Општина Гацко је једна од 13 јединица локалне самоуправе укључена у регионални програм  локалне демократије за Западни Балкан (ReLOad 2), који финансира Европска унија. Дио финансијских средстава се  обезбјеђује из општинског буџета.

Циљ пројекта је припрема произвођача за процес брендирања  Гатачког кајмака, односно заштита географског поријекла овог производа карактеристичног за наш крај,  првенствено због специфичног начина производње.

Према ријечима  Драгане Миловић, предсједнице Удружења, брендирање кајмака ће водити значајнијој препознатљивости  и већој цијени овог производа на локалном и регионалном нивоу.

Претходно је женама, чланицама Удружења,  пружена подршка кроз бесплатну едукацију о стандардима у одржавању хигијене и квалитета млијека као и захтјевима који морају бити задовољени како би се осигурала заштита географског поријека овог аутохтоног производа. Опширније у разговору: