Гатачки парламент засједао по 14. пут

Четрнаестој редовној сједници СО-е Гацко присуствовало је 13 од 19 одборника. Дневни ред од 17 тачака је усвојен једногласно као и Записник са 13. Редовне сједнице СО одржане 12. јула. Једногласно је прихваћен и Приједлог одлуке о измјенама Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко.

 Одборници и власти и опозиције су прихватили приједлог Одлуке о суфинансирању куповине стамбене јединице са 20 % средстава од купопродајне цијене Радинки Елек са статусом породице погинулог борца. Одобрена су средства од 7 хиљада и 200 марака из Буџета што је 20% купопродајне цијене од 36 хиљада марака за куповину једнособног стана.

 Значајну пажњу одборника је привукла тачка 4. Извршење буџета општине Гацко за период јануар- јун 2022. године. Према ријечима Миливоја Бољановића, в.д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности порески приходи су планирани у износу од 5 милиона 470 хиљада марака,остварени су у износу  од 2 милиона 980 хиљада,  односно 53 % од плана, непорески 5.6 милиона а остварени су у износу  49.5 %. Укупно остварено повећање прихода у првих 6 мјесеци ове године је 1.9 %.

Према ријечима Бољановића кредити су отплаћени у износу 51 проценат, обавезе су измирене по приоритетима. Социјална давања, плате, порези и доприноси су такође исплаћени  у предвиђеним законским роковима. Инвестиције нису реализоване како је планирано већ свега 8.6 % иако  постоје срдства за њихову реализацију, нагласио је Бољановић. Такође је рекао да је проведена  и процедура за кредит од 1.8 милиона марака за инвестиције док  кредит од 1.3 милиона марака за измирење старих обавеза није реализован због тога што банке нису показале интересовање и тендер ће поново бити расписан почетком наредне године – закључио је Бољановић.

Одборници опозиције су изразили незадовољство због недостатка капиталних пројеката. Вера Говедарица (СДС) је запитала- зашто се не рјешава проблем водоснабдијевања, да ли ће се радити шалтер-сала, шта је са Домом за стара лица и зградом за младе брачне парове и осталим пројектима чија је реализација најављена али до сада није ништа урађено. Такође је нагласила да су одобрена средства за набавку рентген апарата за потребе Дома здравља али апарат није набављен што је,  како је нагласила, разлог због којег  љекари напуштају ову здравствену установу.

Јелица Бјековић (СДС) је указала на бројне најављене инвестиције од којих нити једна није реализована са чиме се слаже и одборник ПДП-а Радоица Антуновић.

Извршење буџета за првих шест мјесеци ове године није добило потребну већину. Шест одборника позиције је било „за“. Против  су била 3 док  су 4 била уздржана.

Зелено свјетло није добио ни Извјештај о реализацији Програма коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2021. годину, као ни Извјештај о стању спорта за 2021.годину.

Није прихваћен ни Извјештај о раду ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко за школску 2021/22. годину и Програм рада са финансијским планом за 2023.годину.

Одборници и власти и опозиције су указали на проблем повећања цијена услуга  Вртића што је,  како су истакли, урађено на незаконит начин. Директорица Вртића Неда Достинић је објаснила да је до повећања цијене услуга ове предшколске установе морало доћи због евидентне инфлације. Ипак, Одлука коју је донио Управни одбор  Вртића о повећању цијена услуга ће бити стављена ван снаге. Из општинског  буџета ће бити рефундирана средства која се односе на повећање , а родитељи ће плаћати боравак дјеце по старим цијенама до краја ове године.

Одборница СДС Вера Тепавчевић је затражила да се васпитачима и осталим запосленим у Дјечијем вртићу повећају плате.

Услиједила је пауза у трајању од 60 минута.

Одборници су усвојили Информације о стању у области основног и средњег образовања, као и Информацију о раду ЈУ „Народна библиотека“ Гацко.

Директор Радомир Вучковић је упозорио да би ова установа могла постати истурено одјељење неке од библиотека из сусједних општина уколико не добије адекватно проширење, па су одборници прихватили приједлог да се за наредну сједницу припреми тачка о могућностима рјешења овог проблема.

Информација о стању локалних путева и улица није добила зелено свјетло, док су подржане информације о стању у области јавног превоза и јавног реда и мира.

Одборници су на данашњој сједници, због истека мандата,  требали разријешити дужности в.д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоја Бољановића. Опозиција је била за, али је позиција била уздржана. Предсједник СО Рајко Паповић је констатовао да Бољановић није разријешен, па је скинуо наредну тачку- именовање новог начелника овог одјељења.

Иако је одборник Радиоца Антуновић тражио је појашњење новонастале ситуације- шта закон предвиђа у случају када се не разријеши начелник одјељења коме је истекао мандат, није било појашњења, а предсједник СО је прешао на наредну тачку- имовинско-правне послове.

Одборници су прихватили да се земља у Придворици у власништву општине уступи Епархији ЗХиП за потребе проширења манастира у Придворици.

Сједница је завршена одборничким питањима.