Гатачки пчелари задовољни приносом меда

 Ова година није била лоша за гатачке пчеларе- каже предсједник Удружења Синиша Зиројевић.. Истиче да је било недовољно падавина у љетном периоду у вријеме медобрања али су  ипак приноси меда солидни. Цијена килограма меда је  25 марака и нешто је већа у односу на претходну годину због повећања цијене  репроматеријала. Иначе, гатачки и херцеговачки мед је одличног квалитета због разноврсног медоносног биља којим је наше поднебље богато.

Удружење окупља 64 регистрована члана а пчеларством се бави око 90, међу њима и наколико жена. На подручју наше општине има од 3 500 до 4 000 кошница.

Вјетар у леђа пчеларима дају подстицаји од стране Општине Гацко  и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

 Према ријечима Зиројевића значајан  допринос развоју пчеларства  дали су и одређени пројекти на које је Удружење аплицирало.

Проблем пчеларима представља неријешено тржиште за продају меда и осталих пчелињих производа, третирање хемикалијама воћњака и њива  као и  штете које причињавају медвједи.

 Опширније у разговору: