Gatački poljoprivrednici nezadovoljni novim Pravilnikom o podsticajima

Predstavnici  Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, kancelarija Trebinje juče su  gatačkim poljoprivrednicima predstavili Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2019 godinu.

Prema riječima  rukovodioca Resora, Borivoja Milivojevića  Pravilnik donosi nekoliko novina kada su podsticaji u pitanju. Premije za mlijeko  su smanjene sa 30 na  25 feninga po litru a uslov je da se na mjesečnom nivou isporuči  minimalno tri stotine litara mlijeka  ekstra kvaliteta. Kada je u pitanju podsticaj  za sistem „krava – tele“ registrovano gazdinstvo mora imati najmanje šest grla, umjesto dosadašnjih pet.  Premiju za junice mogu ostvariti vlasnici koji imaju najmanje tri  priplodna  grla iz vlastitog uzgoja  a premija će iznositi do 350 maraka po grlu.  I u oblasti ovčarstva je povećan broj grla u stadu  na  stotinu dvadeset pet.  Za kupovinu priplodne stoke novim Pravilnikom nisu predviđena sredstva.

Regresirano dizel gorivo  za proljećnu i jesenju sjetvu će poljoprivrednicima biti dostupno po cijeni nižoj za 60 feninga i to stotinu litara po hektaru obradive površine, uključujući i livade.

Podsticaji za kapitalne investicije će biti precizirani  drugim Pravilnikom koji  će biti dostupan već sledeće sedmice a  prema riječima Milivojevića povrat sredstava za kupljenu mehanizaciju će iznositi 30 %.

Da bi ostvarili bilo koju vrstu podsticaja u 2019. godini  poljoprivrednici su  dužni  Poreskoj upravi podnijeti  poresku prijavu za 2018. godinu – što je izazvalo ogorčenje gatačkih poljoprivrednika. Riječ je o tome da svi nosioci registrovanih gazdinstava moraju  platiti doprinose i to retroaktivno, godinu dana unazad.

Nosioci nekomercijalnih gazdinstava plaćaju zdravstveno osiguranje i to penzioneri 1% od penzije a zaposleni 1 procenat od bruto plate.

 Komercijalna gazdinstva  koja se bave isključivo poljoprivredom  imaju obavezu plaćanja  zdravstvenog i penzionog osiguranja u iznosu od oko 122 marke, penzioneri plaćaju 2 % od penzije a zaposleni  2 % od bruto plate. Poljoprivrednici su negodovali zbog činjenice da porez plaćaju na bruto platu koja je već jedanput oporezovana. Logično bi bilo da porez plaćaju na dobit ostvarenu  po osnovu  poljoprivredne djelatnosti  za koju je podsticaj i namijenjen.

Na ovaj način, Ministarstvo poljoprivrede  guši male poljoprivredne proizvođače  koji ostvaruju   neznatne  prihode  a moraju plaćati isto kao i velike farme koje  ostvaruju značajno veće podsticaje – kategorični su poljoprivrednici.   „Logično bi bilo da podsticaji  pomažu poljoprivrednicima da unaprijede proizvodnju a nas  će ,ovakvim   Pravilnikom,  natjerati da prodamo stoku koju imamo  jer se nikome ne isplati da mlijeko prodaje za  40  feninga po litru  i još da plaća doprinose“ – rekao nam je jedan od ovdašnjih domaćina.

„Dovedeni smo u poziciju da mi plaćamo više nego što  se nama vraća i to nazivamo podsticajem – kažu poljoprivrednici. „Ovakav Pravilnik odgovara samo velikim farmerima kakvih je u Gacku malo a sve ostale manje poljoprivredne proizvođače direktno ugrožava, umjesto da podstiče razvoj sela i agrara- kažu ogorčeni stočari.

„Zdravstveno osiguranje plaćamo po dva osnova a kad se razbolimo  i pomoć zatražimo u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi uvijek bude: koliko para – toliko muzike“ – kategorični su poljoprivrednici.