Gimnazijalci predstavili film „Stope“

U utorak 26. februara gimnazijalci odjeljenja IV1 u okviru projekta „Ja-građanin“ iz predmeta Demokratija i ljudska prava, organizovali su projekciju kratkometražnog filma „Stope“, koji su snimili u saradnji sa Modex Production.

Njihov mentor, profesorica sociologije Jovana Petković ističe da su u projektu učestvovali svi učenici iz odjeljenja. U filmu u kojem su oni glavni glumci  stavljen je akcenat na nepotizam, stranačko zapošljavanje i aktuelnu kupovinu diploma.

Oni su se u svom projektu bavili problemom odlaska mladih iz Republike Srpske, pa su shodno tome osim filma o pomenutim problemima, pripremili i skečeve i pjesme u kojima su govorili o korupciji koja je ušla u sve pore našeg društva. Njihov moto je ipak „Ostajmo ovdje“, jer kako kažu, mladi moraju da se uključe i bore za svoja prava.

„Ukoliko se nešto drastično ne preduzme po pitanju uključivanja mladih u društvene tokove Republika Srpska će postati država staraca koja neće imati svoju budućnost“, istakli su ovi mladi ljudi.

I profesorica Jovana Petković ih podržava jer bez društvenog aktivizma mladih zakoni ne mogu odgovoriti na neke od ključnih problema sa kojima se suočavaju mladi ljudi u RS.

Program je počeo himnom „Moja Republika“ u izvođenju učenica Osnovne škole Jovane i Bojane Radmilović.

Kroz ovaj projekat zatražili su i veća izdvajanja iz opštinskog budžeta za stipendiranje mladih, a o tome su razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti. Izveli su i zanimljivu pjesmu sa porukom „Ostajmo ovdje“, koju su sami napisali.

Mladi su naglasili da su proveli peticiju u vezi sa donošenjem Zakona o mladima , kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu, a najavili su i protestnu šetnju. U okviru projekta u četvrtak 28. februara od 20h u Domu kulture organizovaće priredbu pod nazivom „Kad se udružimo cilj je bliže“. Ulaznica je 1KM, a sredstva  će biti uplaćena humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“.