Hajdučki sastanak u Gacku

Nesvakidašnji događaj, hajdučki sastanak na Trgu „Save Vladislavića“, obilježio je jučerašnji dan u Gacku, u organizaciji SPKD“Prosvjeta“, Hajdučkog jatačkog udruženja i Društva srpskih domaćina.
Nakon počasne smotre savremenih hajduka, jataka i kozaka koji su stigli iz raznih krajeva, imenovan je glavni ataman za Republiku Srpsku Zoran Gajić iz Doboja. Osim predstavnika organizatora i kozačkih udruženja, sastanak je podržala i trebinjska „Prosvjeta“.

Hajduci predaju raport kozacimaDogađaj nije privukao veće zanimanje meštana Gacka

U ulozi domaćina, prije svih, bio je predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Gacko Radomir Vučković koji je poželio dobrodošlicu gostima.
Hajducima i znatiželjnim građanima obratio se i vrhovni ataman Organizacije kozaka Rusije Stevo Vranić koji je proglasio Gajića za glavnog u Republici Srpskoj.Veze između Rusije i srpskih zemalja moraju biti mnogo jače naglasio je Zoran Gajić. Crnogorski ataman Novak Rajo Šljivančanin je rekao da se u Gacku osjeća kao u svojoj kući, jer je i on rodom iz nekadašnje stare Hercegovine.
Kakav bi hajdučki sastanak bio bez gusala. Na Trgu „Save Vladislavića“ juče su se čule gusle Momira Avdalovića.

Osnivanje kozačkih udruženja u Srbiji je počelo prije 5 godina, za sada postoji 26 jedinica u ovoj zemlji, a cilj je tješnja saradnja Rusije i Srbije u svim oblastima, rekla nam je jedna od dama, pripadnica kozačkog pokreta, major, doktorica Verica Živković iz Beograda. Osim u Rusiji,RS, Srbiji i CG, planirano je da se kozačka udruženja osnuju i u Makedoniji, rekla je Živković.

Hajdučka gramata za zasluge juče je dodijeljena Radomiru Vučkoviću, zvanje hercegovačkog kneza dobio je Drago Papović, a hajdučki barjaktar postao je Vesko Šljivančanin.
Druženje je završeno poklanjanjem sjenima velikana grofa Save Vladislavića i čuvenog hajduka Stojana Kovačevića i fotografisanjem kod spomenika.

Za atamana RS imenovan Zoran GajićHajducki sastanak-Trg Save Vladislavica