„Инвалидност ме не одређује“-кроз пројекат поручују средњошколци

Свакодневни проблеми са којима се сусрећемо често утичу на то да занемарујемо људе око себе. Дио популације, који је нарочито занемарен од стране надлежних институција, али и бројних грађана, који немају емпатије за ову осјетљиву популацију, јесу особе са инвалидитетом. Такав случај је и у нашој локалној заједници, али и у цијелој БиХ.

Свјесни ове чињенице, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, одјељење 4г1, у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из демократије и људских права, одлучили су да се баве проблемом лошег положаја лица са инвалидитетом у општини Гацко. Ментор пројекта је проф. Јована Петковић-Аћимовић.

Циљ пројекта је унапређење положаја ових лица у локалној заједници. Мјера јавне политике за коју се залажу ученици јесте одлука СО Гацко о уклањању архитектонских баријера и промоција социјалне укључености лица са инвалидитетом. Како би се поменута мјера схватила озбиљно, покренуто је потписивање петиције, а затим је планирано подношење иницијативе СО Гацко како би предложену мјеру усвојили.

Ученици лобирају код локалних одборника и надају се да ће добити њихову подршку .Трудиће се да дају свој допринос приликом прикупљања новца за реализацију пројекта. Више информација о пројекту можете пронаћи на инстаграм профилу инвалидност.ме.не одређује и фацебоок страници „Инвалидност ме не одређује“.