Историјски час др Немање Девића изазвао велику пажњу гатачке публике

У петак вече је у препуној сали Дома културе одржан историјски час др Немање Девића из Србије, на тему „Војска  безгробна и идеја завјетна (Зеленгора, Лијевче поље, Зидани Мост)“.

Како је рекао уводничар проф.историје Милан Никчевић вече је организовано на иницијативу Клуба Гачана из Београда, уз подршку Општине Гацко и Црквене општине Гацко. Публика је с посебним пијететом поздравила Драгана Поповића, потомка чувене и страдалне породице Поповић са Дражљева, који је овом приликом дошао из Чикага.

Начелник општине Гацко поздравио је присутне и захвалио се организаторима и др Девићу, рекавши да ћемо коначно чути и видјети неке мање познате податке из наше историје.

„Рана која се крије споро и тешко зацељује. Дошло је време да проговоримо о непреболним ранама, али само онако како је једино могуће – осветљавајући прошлост, ослобађајући погажену и скривену истину крчимо пут правди и новим нараштајима“, рекао је предсједник Глуба Гачана Слободан Бобан Драшковић.

„Посебно што погађа, а и што соколи на вечерашњем скупу је што се не обраћамо само вама и што се ви нисте скупили ради нас. Овдје вечерас су се смириле сене закрвљених и вечерас кад говорим пред вама имам утисак да говорим и Милораду Поповићу, и Марку Лојовићу, и Новаку Мастиловићу који је погинуо под својим барјаком и свој овој шестототини припадника заборављене, забрањене и поражене војске у грађанском рату којих се ви свих ових деценија нисте одрекли. За почетак памтимо их и нисмо никада прихватили капитулацију 1945.године“, између осталог рекао је Девић.

Историјском часу присуствовали су представници Општине Гацко, Црквене општине Гацко, Општинске борачке организације и бројни поштоваоци припадника ЈВуОиз Гацка и сусједних општина. Кратко се обратио и историчар Предраг Остојић из Рудог који  се годинама бори за истину о „војсци безгробној“ и који је како је Девић прокрчио пут младим историчарима.

Програм су употпунили народни гуслар Војин Тепавчевић који је извео пјесму „Босанска голгота“ и Црквени хор „Света Јелена Анжујска“.

Клуб Гачана је додијелио комплете књига  „Скривена историја“ Општинској борачкој организацији, Народној библиотеци, библиотеци Етно музеја у Данићима и средњошколцима који су прошле године извели драмски приказ о страдању Срба у Херцеговини у Другом свјетском рату, као и присутнима који су изразили жељу да посједују та дуго скривана дјела.

На платну је током часа представљена и изложба од 230 фотографија гатачких Равногораца и више од 100 докумената који говоре о њиховом ратном путу и судбинама аутора Милана Никчевића, коју је реализовао уз техничку помоћ Марка Црногорца. Више у прилогу…