Izložba u Domu kulture

Povodom proslave krsne slave Hrama Svete Trojice i Opštine Gacko Trojčindana u subotu veče u holu Doma kulture otvorena je izložba pod nazivom „Arheološka istraživanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice Ljubinje“.

Organizatori su KSC Gacko i Muzej Hercegovine Trebinje. Otvaranju je prisustvovao veliki broj naših sugrađana, a dobrodošlicu je u ime domaćina poželjela direktorica KSC Anđelka Boljanović.

Arheolog kustos muzeja Hercegovina Trebinje i rukovodilac arheoloških iskopavanja u Ljubinju Ivana Grujić objasnila je za naš radio o kakvim arheološkim postignućima je riječ.
“Radi se o otkriću starijih crkava unutar crkve iz 19.vijeka. Otkriće je utoliko veće jer ne postoje istorijski pisani podaci da je na tom mjestu u ranijim periodima postojalo neko sjedište, odnosno da se crkeni život odvijao od ranog hrišćanstva pa sve do kasnog srednjeg vijeka. Tako da smo otkrili jednu ranu srednjovjekovnu crkvu koju smo datirali od 6 do 9 vijeka i jednu srednjovjekovnu iz 12.vijeka, iz doba Nemanjića“, kaže kustos Ivana Grujić.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, kao graditeljska cjelina, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2005. godine. Izložbu „Arheološka istraživanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice Ljubinje“ možete pogledati do utorka 28.juna.

izlozba 2izlozba 3 izlozba 4