Kajmak i sir koji mi imamo, svet nema

Članica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Daliborka Daca Grčić je pre nekoliko dana posetila međunarodni sajam sira u italijanskom gradiću Bra nadomak Torina.

Sa Miljanom Kuljić iz sirane Kulje EKO iz Berkovića predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na ovom festivalu sira.

Miljana je prezentovala sir iz meha, a Daliborka gatački kajmak iz meha po tradicionalnoj recepturi.

Dok sabira utiske Daliborka ističe da joj ovo iskustvo mnogo znači, predstavlja svojevrsno priznanje za dugogodišnji rad.

Takođe, s obzirom na interesovanje koje su pokazali posetioci, i oduševljenje onih koji su probali ove autohtone proizvode, sigurna je da će se predstavljanje u inostranstvu odraziti i na plasman kajmaka.

Ističe da su u Italiji prezentovali i samu tehnologiju proizvodnje sira i kajmaka na ovim prostorima, a posetioci su posebno bili fascinirani prizorima planinskog kraja u kome katun ima porodica Grčić.

Na sajam su otišle zahvaljujući Gordani Radovanović i organizaciji „Slow food“ iz Trebinja koja se bavi očuvanjem lokalnog nasleđa hrane, a deo je internacionalnog pokreta sa sedištem baš u Italiji.

Ono što bi trebala država, rade entuzijasti uz pomoć donatora, kaže naša sagovornica koja ističe da je veoma važno što je i njeno gazdinstvo uvršteno u „Put meda i sira“- digitalnu platformu, odnosno mapu, na kojoj su podaci i kratka prezentacija o svakom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom meda, sira ili kajmaka na ovom području.

Prve efekte toga već oseća jer se mreža onih koji kupuju gatački kajmak povećava, a priča o gatačkom kajmaku polako širi regijom.

Opširnije u tonskom prilogu: