Koсидба у пуном јеку, приноси лоши

Koсидба је у гатачком крају ове године, у односу на претходне,  почела знатно раније.Томе су допринијеле и високе температуре првих јунских дана – каже Дарко Марковић , пољопривредни инжењер.

 Уобичајено је да први откоси „падну“ око Видовдана, чак и када се косило ручно и када је сакупљање сијена трајало знатно дуже. Пољопривредници кажу да су приноси изузетно лоши  и знатно мањи од оних из прошле године, која такође није била добра.

Посебно лош укос је у планинском дијелу општине, односно у селима гатачке површи и тамо гдје су раније имале по 200 бала сада сакупе мање од 100. Нешто боља ситуација је у Гатачком пољу,  првенствено  на ливадама које су третиране ђубривом и гдје је сијана вјештачка трава.

Већина пољопривредника неће моћи обезбиједити довољно сијена на властитим парцелама па ће бити принуђени да га  купују.  Многи ће у потрази за сијеном стићи до Купрешке висоравни или романијске регије, гдје је како кажу, сијено доброг квалитета.

Цијене  су порасле, будући да је и гориво скупље , као и цијене балирања. Претходне године балирање је коштало од 60 до 70 фенинга. Ове године ће, по свему судећи , бити скупље за 10 до 20 фенинга.

Ипак, какве год цијене сијена биле сточари морају обезбиједити довољне количине за прехрану стоке током зиме која у  гатачком крају траје знатно дуже од календарске.

Уколико временске прилике дозволе косидба ће бити окончана  већ првих јулских  дана.