КУД „Сава Владиславић“ Гацко на Мађународној смотри фолклора

КУД „Сава Владиславић“ из Гацка у недјељу 8. маја наступило је на Међународној смотри фолклора у Чечави код Теслића, заједно са 700 фолклораша из 23 друштва региона. Организатор је било КУД „Душан Станковић“ из Чечаве.

Учествовало је 50-ак чланова нашег Удружења за очување народне пјесме и игре „Сава Владиславић“, који кажу да им је ово гостовање много значило јер су кроз више од 30 наступа упознали српске обичаје из разних крајева Србије, Хрватске и Републике Српске.

Најискуснији ансамбл гатачког друштва одиграо је „Лесковац“, а традиционалне пјесме извела је женска пјевачка група (Густа ми магла паднала, Поносим се Републико Српска) која је доживјела посебне овације, истиче кореограф Александар Лечић.

Пажњу је изазвала и херцеговачка пролета коју су наши фолклораши изводили током дефила, у току којег су показали и своје пјевачке способности и тако се загријали за наступ (Врбице врбо зелена, Заспо Јанко, Христе Боже, Текла вода на валове и друге херцеговачке пјесме).

Обишли су знаменитости Теслића, а у повратку и Сарајева. Закључују да је за њима једно велико и лијепо искуство које једва чекају да понове.

Пред њима је организација манифестације „Дани Саве Владиславића“ у јуну, а већ планирају и нова путовања.