Medvjed napada pčelinjake

Malobrojne stanovnike   Zagradaca  uznemirio je nepozvani gost. Naime medvjed se tokom nekoliko proteklih noći ustremio na njihove  pčelinjake.

„U mom   pčelinjaku je razbio jednu košnicu – kaže Slavko Milović,   domaćin iz ovog sela.  „To je  je bio  alarm da  ostale pčele moram sklanjati   pa sam košnice izmjestio u Avtovac“ – priča Slavko.

Dvojici njegovih komšija  Mladenu i Ristu medvjed je uništio desetine košnica. Milović kaže –  „Ovo je medvjed „specijalac“, ne može ga spriječiti ni bodljikava žica, niti tzv „ električna“  čobanica,  u namjeri da dođe do pčela i meda . Preskače žicu ako je postavimo nisko a ako žicu zategnemo malo visočije on se jednostavno provuče ispod“  – tvrdi Milović.

Svega sedam- osam stanovnika koliko ih ukupno živi u ovom selu nemoćni su da se suprostave  medvjedu koji se ovdje pod Babom planinom odomaćio.

Ne pomažu ni video zapisi, niti fotografije na kojima se  jasno  vidi  kako medvjed razbija  košnice   jer je riječ o zaštićenoj divljači. Za sada ne napada stoku niti ljude ali nikad se ne zna. U našem narodu se kaže „ vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“ a  mještani Zagradaca  se pitaju  kakva  li  će biti ćud medvjeda „specijalca“.

kosnice