Medvjedi sve bliže naseljima

U proteklih nekoliko godina bilježi se trend porasta jedinki medvjeda na području opštine Gacko, potvrdio je za naš radio predsjednik Udruženja lovaca i ribolovaca „Vranjača“ Gacko Saša Glušac.

Tome svjedoče lovci ali i mještani u brojnim gatačkim selima. Dva razloga su uzrokovala tu pojavu, tvrdi Glušac, prvi je što je to zakonom zaštićena divljač, a drugi velike migracije stanovništva. Napuštanjem seoskih područja medvjedi imaju potpunu slobodu kretanja, ostali su slobodni voćnjaci i samim tim i hrana, ističe predsjednik gatačkog udruženja.

Incidentnih situacije u poslednje vrijeme između ljudi, stoke i medvjeda nije bilo, a lovci se nadaju da ih neće ni biti zato što ove godine hrane u prirodi ima dovoljno. U proteklim godinama ove životinje su štetu nanosile pčelarima napadima na košnice.

Što se tiče ostale divljači, prije 20-ak dana u rejonu Stepena, Danića i Sarića Greda došlo je do puštanja jedinki zeca, kao donacija Lovačkog saveza RS, da bi se povećalo brojno stanje ove divljači.

Novitet kada je lovna sezona na divlju svinju u pitanju je da je ove godine počela 01. septembra i trajaće do 31. decembra, dok je prethodnih godina bila od 01.10. do 15.01.

Više u razgovoru koji slijedi….