На планини Кук постављена најдужа ферата у БиХ

Волонтерски тим ПД „Волујак“ Гацко предвођен предсједником Радошем Милошевићем и Далибором Шушићем (Ћиром) недавно је у потпуности завршио ферату на планини Кук у дужини од 830 метара, што је чини најдужом у БиХ.

Финансијски подржани од USID Foundation ( 33 000КМ) и волонтерски добро наоружани завршили су подухват вриједан дивљења региона и шире. Остала средства црпили су из властитог буџета.

Подршка стиже из Републике Српске, БиХ и иностранства, као и ријечи захвалности. Конкретно, на терену им је помогао планинар из Бања Луке, њихов пријатељ Зоран Пјанић, као и сестре Нада и Јелена Јововић из ПД „Волујак“ Гацко и остали планинари.

Најтежа ферата налази се на мостарском Вележу, а најатрактивнија на Романији, док се на Дурмитору налази једна краћа, каже Милошевић. Тако да ће је ова на планини Кук најдужа, а притом прихватљива за „обичне“ људе, којима је битно само да имају солидну кондицију  и немају страха. Све остало-обука, је на плећима искусних планинара из Гацка, који су спремни да помогну.

Осим Планинарског дома у Папином долу чија су врата за посјетиоце отворена 2012.године, ферата отвара врата природе, на планини која је угнијежђена између Волујака и Лебршника.

Занимљив положај планине Кук је карта за туристе из Европе, жељне чисте природе. Поглед са врха на долину Сутјеске, Зеленгору, планину Прењ оставља без даха, кажу љубитељи природе који вриједно раде више деценија на откривању овог блага.

На питање јесу ли наше планине љепше од словеначких, Радош одговар да се Словенци одушевљавају нашим, а ми њиховим.

Подсјећа да су прве ферате (односно тзв.жељезни путеви) направљене на Доломитима почетком Првог свјетског рата и оне су и даље најпосјећеније на овим просторима.

У питању су сигурне и обезбијеђене стазе, а ова наша вас води до врха Кука на 1857 метара надморске висине.

У Планинарском друштву „Волујак“ истичу да су у последњих десетак година завршавали маркирање планинских стаза (преко 60 км).

Све то и домаћинска услуга у Планинарском дому, допринијели су све већем интересовању странаца за ове просторе.

Планинари имају челичну вољу коју ће надамо се у будућности пренијети и на Гачане који још нису препознали чари наших планина.

На прољеће планирају свечано отварање ферате, а за зиму успоне на планине Маглић, Волујак или неке друге, кажу не желећи да нам открију све тајне. Акценат у дружењу у наредном периоду ставиће на подмладак ПД „Волујак“ Гацко. Детаљно у разговору који слиједи…