На сједници СО Гацко није усвојен Извјештај буџета за 2023. годину, као и Приједлог Одлуке о измјенама дијела Регулационог плана „Центар 1“

На дневном реду 23. сједнице СО Гацко која је одржана у уторак 11. јуна 2024. нашла се 21 тачка, мада је дошло до измјена јер су неке тачке додате.

Као и претходних сједница приједлози опозиције нису прихваћени, док је приједлог СНСД-а да се формира Анкетни одбор који би анализирао ситуацију у Центру за социјални рад гдје се радници жале на мобинг, омаловажавање и некоректан однос менаџмента, прошао иако су одборници Социјалистичке партије, који су дио већине, Саша Шкиљевић и Саша Лозо, били против. Сједници је присуствовало 17, од укупно 19 одборника.

Опозиција је овај пут била оштра, инсистирали су на одговорима, које ни јуче нису добили, а на скупштини су се могли чути и сексистички коментари и добацивања чланова већине, којима су се други смијали, а скоро нико се није оградио од таквог понашања.

Одборници ПДП-а Радоица Антуновић и СНСД-а Синиша Шуковић замјерили су што на дневном реду нема ребаланса буџета јер је извјесно да ће недостајати значајна средства, нарочито из разлога подизања минималца са 700 на 900 КМ.

Антуновић је тражио одговор зашто није СО Гацко упутила захтјев надлежном министарству за повећањем средстава од тзв.ренте, односно што није покренула иницијативу за измјене Закона о концесијама РС, јер је цијена произведеног киловата електричне енергије одавно повећана, а рента је и даље на вишегодишњем нивоу од 4,5 до 5 милиона, умјесто 8, до 8,5 милиона.

Начелник Огњен Милинковић је изнио податак да је он испред кабинета начелника упутио иницијативу за ове измјене Министарству енергетике 7. децембра 2023.године. Он је рекао да би накнада од РиТЕ требала по овом основу бити већа 40%.

Немоћ је показало и одјељење за урбанизам јер није усвојен Приједлог Одлуке о измјенама дијела Регулационог плана „Центар 1“. Само седам одборника је дигло руку за усвајање овог приједлога, док су остали били уздржани или на својевољној паузи.

Начелница сектора за урбанизам  Дарка Унковић није успјела убиједити одборнике да ради професионално и по закону. Одборник Саво Старовић из СДС-а сматра да је Унковић нестручна и површна, тврдећи да сваки документ који долази из кабинета начелника, а предлагач је поменуто одјељење, није потпун.

Чак је и одборник СНСД-а Саша Николић био против рекавши да „просторно планирање и урбанизам не станују у Гацку“, док је Шуковић додао да имамо „градски центар страве и ужаса“.

Своје неслагање изнијела је и одборница ДНС-а Јована Зеленовић Кундачина, која је рекла да је на дјелу самовоља неколицине нестручних људи и демонстрација силе над интелектом.

Није било одговора на питање зашто кружни ток у центру није завршен до јуна текуће године, како је било најављено, а није назначен ни нови рок.

Начелница Унковић је замјерила одборницима што нису искористили право да направе увид и дају замјерке на РП, критикујући прије свих Старовића који не живи у Гацку.

Он је одговорио да је садашња власт крива што је 45 људи из његове генерације отишло из Гацка у Нови Сад, од којих се само један вратио и морао је ући у владајућу странку да би добио посао. Старовић је нагласио да „цијени своје знање и да такво нешто неће учинити“.

Под тачком 8 једногласно је усвојен Приједлог Одлуке  о измјени Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2024. годину.

Извјештај о извршењу Буџета општине Гацко за 2023. годину није добио потребну већину јер је зелено свијетло дало 9 одборника, 6 је било против а два уздржана.

Начелник општине Огњен Милинковић је истакао да су укупна буџетска средства износила 16 милиона 78 хиљада и 21 КМ, од чега су укупни буџетски расходи и издаци 15 милиона 355 хиљада 861 марку, а разлика буџетских средстава и издатака је 722 хиљаде 160 КМ.

Одборник Радоица Антуновић се запитао зашто су расходи за текућа одржавања планирани  у износу од 167 хиљада а утрошено је 325 хиљада марака.

У овом документу немамо правдање додијељених средстава, а много новца ће фалити за лична примања, закључак је одборника Синише Шуковића.

„Због повећања минималних  плата и повећања броја радника бићемо у озбиљном проблему, на што сте и упозорени“, истакла је Јелица Бјековић из СДС-а.

Гласовима одборника позиције усвојен је извјештај о реализацији Програма коришћења средстава концесионе накнаде за коришћење електроенергетских објеката остварених по основу Закона о концесијама за 2023. годину.

Концесионе накнаде за кориштење електроенергетских објеката у протеклој години планиране су у износу од 5 милиона марака, а реализовано је 4 милиона 805 хиљада и 521 КМ.

За отплату ануитета по дугорочном кредиту за капиталне инвестиције утрошено је милион и 434 хиљада марака, док је за изградљу примарних  инфраструктурних објеката утрошено 171 хиљада и 761 КМ од планираних 300 хиљада КМ.

Одборници су посветили доста пажње  и Извјештају о реализацији плана капиталних улагања за 2023 годину.

Јелица Бјековић је констатовала да је забрињавајуће да од 20 пројеката 11 није, или је дјелимично реализовано.

Синиша Шуковић је имао замјерку јер нема пресјека реализације капиталних пројеката, док су се  примједбе  Сава Старовић односиле на то што Извјештај нема образложење. И одборник Старовић је поставио питање завршетка спортске дворане и градске пијаце.

Дарка Унковић, начелница Одјељења за просторно планирање и урбанизам истакла да је нису задовољни извођачем и радовима на градској пијаци, али да су прихватили најповољнију понуду.

Према њеним ријечима радови се изводе према уговору, све је доступно у дневнику радова и може се провјерити.

Унковићева је истакла да су неке одлуке због незасједања скупштине донесене тек у децембру и да су пренесене за ову годину.

И овај Извјештај усвојен је гласовима одборника позиције.

Већином гласова одборника позиције усвојени су Извјештаји о реализацији програма коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2023. о реализацији Програма коришћења средстава по основу експлоатације минералних сировина за прошлу годину.

Подршку одборника добили су Извјештаји о реализацији Плана утрошка средстава по основу накнада од вода и пожара за 2023.годину.

11 гласова ЗА и 6 УЗДРЖАНИХ имао је Извјештај о реализацији програма уређења градског грађевинског земљишта.

Приједлог одлуке о именовању савјета плана –Измјена просторног плана општине Гацко 2014-2034. Није усвојен док су одборници једногласно прихватили разрјешење члана Савјета плана.

У наставку скупштинског засједања одборници су дали зелено свјетло допуњеним тачкама дневног реда па је усвојен Закључак о покретању процедуре од стране Општине Гацко према републичкој Комисији за концесије, а односи се на повећање концесионе накнаде односно рударске ренте.

Оформљен је и Анкетни одбор чији је задатак да покуша ријешити проблеме у ЈУ Центар за социјални рад о којима су радници путем дописа упознали одборнике и општинско руководство.

Одборници ДНС-а и СПС-а нису жељели бити дио овога Анкетног одбора, а своје чланове делегирали су СНСД – Синишу Шуковића, ПДП- Радоицу Антуновића и СДС- Веру Тепавчевић.

На дневном реду јучерашњег скупштинског засједања нашла се и оставка предсједника Општинске изборне комисије Љубомира Бештића која није прихваћена.

Сједница је, као и обично, завршена одборничким питањима .