Начелник општине Гацко: Обавјештење за узгајиваче стоке о појави бруцелозе

Према подацима Министарства пољопривреде , шумарства и водопривреде, Ресор за ветеринарство на простору Херцеговине појавила се опасна заразна болест Бруцелоза, од које оболијевају животиње и људи. Болест је  узела маха у сусједним општинама и пријети опасност да се прошири и на нашу општину. Регистровани су случејеви на подручју општина Требиње, Невесиње и Берковићи.

Обзиром да из ових општина у љетном периоду долази велики број животиња на испашу на подручје општине Гацко овим путем упозоравамо све локалне узгајиваче стоке да у своја стада не примају животиње из других општина. Животиње које се изгоне на испашу на терен општине Гацко морају имати потврду о вакцинацији против бруцелозе или крвни налаз негативан на бруцелозу из референтне лабараторије.

У циљу заштите од заразне болести моле се сви узгајивачи стоке  да се придржавају датог саопштења како се болест не би проширила и на подручје наше општине.

Непоштовње ових упута могу се нанијети несагледиве штете узгајивачима стоке и посебно угрозити животе људи.

Све  евентуалне случајеве  кршења, могу се пријавити Одјељењу за инспекцијске послове, Ветеринарској станици Гацко и Полицијској станици Гацко ради предузимања даљих мјера.

НАПОМЕНА!

У регионалним болницама у последњих два мјесеца јавили су се пацијенти обољели од бруцелозе са веома озбиљним симптомима. Ова болест може довести до трајног оштећења организма (ТРАЈНО ОШТЕЋЕЊЕ БУБРЕГА, СРЦА И ПЛУЋА), те стога још једном упозоравамо узгајиваче стоке да строго поштују законску процедуру везано за номађење стоке на подручју наше општине и тиме превасходно заштите себе и своје породице!

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

др Огњен Милинковић