Nagrada „Vladimir Ćorović“- dr Miri Radojević

Dvadesetprvi  Naučni skup istoričara u Gacku ove godine se održava od 19 do 22. septembra. Očekuje se da će okupiti eminentne istoričare iz Srbije, Crne Gore, RS i okruženja. Dolazak su potvrdili i  istoričari iz Moskve Ana Filimonovna i Boris Zemcov  što ovom skupu daje međunarodni karakter.

Ova najznačajnija kulturna manifestacija kod nas počeće u četvrtak 19. septembra svečanom Akademijom u sali Doma kulture u 20 časova dodjelom nagrade“Vladimir Ćorović“. Stručni žiri je odlučio da ovo prestižno priznanje dodijeli prof. dr Miri Radojević, redovnoj profesorici Filozofskog fakulteta u Beogradu i dopisnom članu SANU za djelo  „Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941, od jugoslovenske ideje do jugoslovenske države“. U obrazloženju žirija između ostalog se kaže :“Prof. dr Mira Radojević, ovim djelom je značajno obogatila srpsku istoriografiju. U pitanju je djelo koje je nastalo iz višegodišnjih istraživanja i promišljanja istorije jugoslovenske ideje i jugoslovenske države. Djelo je istraživački novo, saznajno bogato, inovativno, izvorno utemeljeno i pouzdano, te u potpunosti zaslužuje ovo visoko priznanje.“ Akademiji će prethoditi izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Gacko –Klinje 2019“.

U okviru Ćorovićevih susreta u Bileći  će biti uručena nagrada „Svetozar Ćorović“ Slobodanu Vladušiću za istoriografski roman „Veliki juriš“

U saborištu Parohijskog doma u petak  20. septembra istoričari će prezentovati  svoje referate na temu „Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike u Velikom ratu“.

Narednog dana je planirana posjeta Prebilovcima, manastiru Žitomislić i Sabornom hramu u Mostaru. U večernjim časovima istaknuti naučni radnici će obići manastir „Sv. Petra Zimonjića“ u Danićima  gdje će u prostorijama Parohijskog doma biti upriličeno predstavljanje „Prosvjetinih“ izdanja u ovoj godini.

U nedjelju 22. septembra   na Bogoslovskom fakultetu u Foči biće  održan kulturno-istoriski čas.

Organizatori „Ćorovićevih susreta“ u Gacku i Bileći su OO SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Bileća uz pokroviteljstvo Opština Gacko i Bileća u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS.