Награда „Владимир Ћоровић“- историчару Миладину Милошевићу за животно дјело

У оквиру „Ћоровићевих сусрета“ у Гацку ће бити одржан  24. Научни скуп историчара  од 22. до 25. септембра.  Ова значајна културна манифестација и ове године ће окупити еминентне историчаре и научне раднике  из Републике Српске, Србије и Црне Горе .На тему „Српско национално питање у БиХ – историјски процеси, личности и идеје“ – пристигло је више радова а у Зборнику, који ће бити штампан прије почетка Научног скупа, ће бити заступљено десет.  Своје реферате на поменуту тему изложиће проф.др Милош Ковић, проф.др Драга Mастиловић, проф.др Радмило Пекић, проф. др Милан Мицић, проф. др Будимир Алексић, проф. др Боривоје Милошевић и други.

„Ове године Научни скуп се одржава  и у част 30 година постојања Републике Српске и обновитељског рада „Просвјете“, као и 120 година постојања СПКД „Просвјета“ – каже професор Радомир Вучковић, предсједник Организационог одбора Научног скупа историчара. Већ четврт вијека гатачка и билећка „Просвјета“ организује Ћоровићеве сусрете“ – нагласио је Вучковић.

Свечана академија и додјела награде „Владимир Ћоровић“ биће уприличена 22. септембра. Стручни жири је одлучио да се ово престижно признање ове године  додијели историчару Миладину Милошевићу, нашем Гачанину  за животно дјело. У образложењу жирија је речено да је Миладин Милошевић „својим вишедеценијским радом на пољу архивистике и историографије дао изузетан допринос српској науци. О томе несумњиво свједочи и преко седамдесет библиографских јединица којима је аутор обогатио српску историогрфију, чиме је заслужио ово високо признање.“

Свечаној академији ће претходити изложба „Руско-српски односи у доба Петра Великог“ посвећена 350.  годишњици од рођења Петра Великог и 300. годишњици царског указа о слању учитеља у Србију да предају словенски и латински језик.

 Награда“Светозар Ћоровић“ ове године ће у Билећи бити додијељена књижевнику Слободану Мандићу из Зрењанина.

 Ћоровићеви сусрети се одржавају под покровитељством Општине Гацко, Министарства науке и културе РС  и у организацији СПКД „Просвјета“ Гацко.