Narodna biblioteka Gacko-Klasici uvijek dobar izbor

Godina koja je na izmaku uspješno se privodi kraju u Narodnoj biblioteci u Gacku.Prema riječima direktorice ove ustanove,Milice Lažetić ,u posljednje tri godine napravljen je popriličan pomak,knjiški fond sa 18 000 sada je dostigao brojku od  preko 20 000 naslova.Prilikom popisa sve knjige su unijete u elektronsku bazu podataka a to  je umnogome olakšalo rad zaposlenih u biblioteci a i korisnici njihovih usluga sada mnogo brže i tačnije dobiju informacije o određenim knjigama.

U Gacku je čitanje uvijek u modi,čitaju i djeca a i stariji.Trenutno je najaktuelniji roman Dobrice Ćosića Koreni,po čijem tekstu je i snimana istoimena serija na RTS-u.Klasici se uvijek čitaju i ljudi se u određenim godinama rado njima vraćaju ali i aktuelni moderniji naslovi imaju svoju čitalačku publiku.

Svake godine biblioteka bilježi preko 500 redovnih čitalaca a najaktivniji bude nagrađen,naravno,knjigom.

Pored klasika,beletristike,redovnih školskih lektira domaćih i stranih pisaca i literatura potrebna  naučno-istraživačkim radovima nalazi se na policama gatačke biblioteke.

Inače,čitaonica  Narodne biblioteke otvorena je tokom radnog vremena za sve,a potreban mir i tišinu u njoj redovno nalaze učenici i studenti.

Direktorica Lažetić ističe da će praksu dobre saradnje sa našim sugrađanima nastaviti i u narednoj godini uz konstantno nastojanje da se položaj ove ustanove unaprijedi,a poziva i sve one koji do sada nisu koristili usluge biblioteke da to učine, jer kako reče slavni francuski pisac Viktor Igo:“Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu.”