„Нијеми говорници“ Радинка Крулановића представљени гатачкој публици

У суботу вече у парохијском дому у Гацку одржана је  промоција књиге поезије „Нијеми говорници“  аутора Радинка Крулановића.

Радинко Крулановић је српски пјесник из Никшића, професор филозофије и логике и један од двадесет шест несаломивих никшићких професора, који су одбацили дневнике у чијим рубрикама је уведено да умјесто српски језик, стоји – матерњи.

Обављао је посао извршног директора Гласника и Књижаре Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Објавио 4 збирке поезије: Тишином ти говорим, Ријечи које не дајем олако, Ad fontes и Нијеми говорници. Члан је Удружења књижевника Србије и директор ЈУ „Никшићко позориште“.

Програм вечери  је  надахнуто водила Вања Милинковић Жабек, стихове „Нијемих говорника“ говорио глумац Никшићког позоришта Велизар  Касалица, а вече клавирском пратњом употпунила  Маја Петијевић.

Гатачкој промоцији „Нијемих говорника“ присуствовао је и Велимир Касалица, предсједник Друштва црногорско – руског пријатељства „Свети Георгије“ из Никшића.

О „Нијемим говорницима“ и укупном пјесничком стваралаштву  Радинка Крулановића говорио је  књижевни критичар Алексије Гргур.

„Чини ми се да је у свом стваралаштву Радинко Крулановић веома успјешно успио да повеже поезију, филозофију и теологију , и да он јесте пјесник и љубави, и историје и традиције, али у првом реду и кроз све то – пјесник метафизике, пјесник контакта са оним што је исконско у сваком од нас“ – истакао је Гргур.

Потом се присутнима пригодном бесједом и стиховима обратио аутор Радинко Крулановић.

„Пјесник не може да ствара са нулте тачке. Пјесник мора да има своју традицију, коју сам бира. Ја сам своју традицију изабрао и она је изабрала мене. Моја традиција је српска, духовност српска, и на тим темељима све што сам написао ја сам написао захваљујући њој“ – казао је он.

„Књига „Нијеми говорници“ јесте један лични став, који се не крије иза било чега, који се не крије иза емоција, који се не крије иза теорема… Јер шта је човјек ако није спреман да другом пружи загрљај, да дарује љубав и да се у тој љубави огледамо једни у другима“ – истакао је Крулановић.

 На крају ове изузетне поетске вечери, Радинко Крулановић је поклонио и потписао своје књиге свим заинтересованим посјетиоцима.

Опширније у тонском прилогу…