Нови стари начелник финансија је Миливоје Бољановић, а в.д. директора Радио Гацка Миљана Говедарица

Сједница СО Гацко која је одржана у уторак 12. јула почела је турбулентно јер су тачке дневног реда додаване и скидане скоро без икаквог реда. Први пут је скупштинска већина састављена од СНСД-а, СПС-а, ДНС-а, Демос-а и Прве СДС усвојила приједлог закључка СДС-а који се односио на регулисање водоснабдијевања водопојилишта у селима Самобор, Гарева и Добреља.

Истовремено су мјештани ових села испред скупштинске сале од надлежних тражили своја права да одржавају свој сточни фонд, а зато им је неопходна вода, која им је ове године ускраћена.Овај приједлог СДС-а је једногласно усвојен.

Једногласно су подржани и приједлози одборника СНСД-а Синише Шуковића да се као трећа тачка уврсти приједлог Одлуке у субвенционисању младих брачних парова приликом куповине или градње стамбеног простора, али само за оне младе људе који су брак склопили или ће склопити у 2022. години и купити или саградити некретнину.

Тачка 18. која се односи на Приједлог Одлуке о рјешавању стамбених потреба покојног Рајка Рајковића помјерена је да иде испред тачке 8. односно Извјештаја Борачке организације Општине Гацко.

Одборник ПДП-а Радоица Антуновић је имао другачије приједлоге за субвенцију куповине или градње стамбеног простора младим брачним паровима и да се субвенција не веже за годину склапања брака, већ за потребе младих у складу са породичном ситуацијом ( једно незапослено  15 000КМ, за запослене 10 000КМ) и да се поведе рачуна и више субвенционишу они који ће стамбено питање дјешавати у руралном подручју.

Приједлог Антуновића није прихваћен, осим у дијелу да се за 20% више субвенционишу парови који ће живјети у руралним мјестима, чиме би се подстакло оживљавање тих области. Он је објаснио да сви грађани требају да од Општине добију исти износ, а не да се то веже за квадрате, па да они који су богатији и купују више квадрата, добију више и од Општине, преведено да богати буду још богатији.

На приједлог начелника Огњена Милинковића скинуте су 4. и 5. тачка са дневног реда и то Информација о стању локалних путева (изградња и одржавање) и других јавних објеката од значаја за општину Гацко за 2021. годину и Информација о здравственој заштити сточног  Фонда Општине Гацко за протеклу годину, за шта је гласала скупштинска већина (11 ЗА), док су 4 одборника опозиције била против.

Шеф клуба одборника СНСД-а Петар Марковић је предложио да се послије 17. тачке која се односи на именовање начелника за привреду, финансије и друштвену дјелатност у дневни ред уврсти и Одлука о именовању в.д. начелника поменутог одјељења.

Иако је одборник Антуновић нагласио да је доношење такве Одлуке противзаконито, скупштинска већина је подржала приједлог, док је опозиција била против.

Једногласно су прихваћени приједлози одборника ПДП-а Милана Гутовића да се усвоје препоруке о уређењу изворишта „Слављан“ како би опет потекла питка вода, као и приједог за планирање средстава да се уради идејно рјешење и планирају средства у буџету за 2023.годину за адаптацију старе „чаршије“, која би била дио заједничког комплекса са парком „Слављан“.

За дневни ред ј гласало 11 одборника позиције, док су 4 представника опозиције била уздржана.

Сједницу је према ријечима одборника СДС-а Сава Старовића бојкотовао одборник ове странке Мирослав Вуковић Хрго због чињенице да није добио одговор на његова постављена одборничка питања на протеклим скупштинским засједањима.

Одборница ДНС-а Јована Зеленовић је потврдила став са прошле сједнице да ова странка неће гласати ни по једној тачки дневног реда која се односи на Одјељење за урбанизам, просторно планирање и цивилну заштиту, из разлога што није уважен њихов захтјев да се разматра приједлог смјене начелнице одјељења Дарке Унковић.

У оквиру четврте тачке дневног реда усвојен је Закључак по коме ће  начелник општине Огњен Милинковић и надлежне општинске службе  у четвртак 14. јула одржати састанак са представницима мјесне заједнице како би се што хитније ријешило питање водоснабдијевања водопојилишта за потребе напајања сточног фонда у селима Липник, Самобор, Гарева и Добреља.

Наредна тачка о којој су одборници разматрали и усвојили  је Одлука о висини накнаде за рад Општинске изборне комисије Гацко. Наведеном одлуком утврђена је стална мјесечна накнада за рад предсједника и чланова локалне изборне комисије у висини од 30 % исплаћеног паушала одборницима у Скупштини општине Гацко, који имају статус запосленог лица, а у изборном периоду овај износ се повећава на 100%.

На данашњем скупштинском засједању усвојена је и Информација о броју незапослених лица према квалификационој структури на дан подношења информације, а бурне реакције је изазвала и Информација о стању у привреди и предузетништву општине Гацко.

Одборник Радоица Антуновић је инсистирао да се више фаворизују приватни предузетници са подручја наше општине, док је одборник Синиша Шуковић имао питања за начелника за привреду и финансије општине Гацко Миливоја Бољановића, а тичу се плаћања фактуре предузећу „Водовод“ за радове везане за маркет „Корт“, те нова издвајања за предузећа „Комус“ и „Водовод“ која отежано послују у новим привредним условима.

Начелник за привереду и финансије Миливоје Бољановић је истакао да та фактура није ни достављена овој општинској служби, а расподјела средстава ићи ће у складу са приходима.

Одборници нису имали дилеме када је у питању рад Земљорадничке задруге Гацко, а директорица Љиља Поповић је апеловала на општину да,уколико је у могућности, помогне пољопривредним произвођачима у овој изузетно тешкој години. Није прихваћен закључак одборника Антуновића који се односио на повећање подстицаја за пољопривреду.

Одборници су једногласно усвојили приједлог да се помогне породици погинулог борца Рајка Рајковића у решавању стамбеног питања. Одлучено је да се на њихов рачун до краја августа уплати 40 хиљада марака, а до јануара, када буде усвојен буџет за наредну годину, још 10 хиљада.

Једногласно је и без дискусије усвојен и извјештај Борачке организације општине Гацко и ОО Црвеног крста.

Комисија је одборнике извијестила о новој локацији за депонију комуналног отпада која би требала да буде непосредно поред постојеће, јужно од одлагалишта јаловине РиТЕ Гацко.

Наиме, постојећа депонија „Златица“ неће моћи још дуго да се користи, па је предложено да се, до изградње нове, постојећа санира, подигне заштитни насип и посади дрворед. Закључак је да надлежна одјељења требају да размотре опције и, сходно томе, донесу одлуку о будућој локацији. Извјештај је усвојен једногласно.

Због кандидатуре за посланика НСРС, одборници су једногласно прихватили оставку директора Информативно-културног центра Алексија Гргура. Гласовима скупштинске већине за вршиоца директора ове установе именована је Миљана Говедарица, дипломирани социолог.

Одборници су због истека мандата разрешили и в.д. начелника Стручне службе Сашу Топаловића и истог именовали на мјесто начелника поменуте службе. Наиме, након проведене конкурсне процедуре, Топаловић је био прворангирани за ову позицију.

Једногласно је разријешен и Миливоје Бољановић, вршилац дужности начелника Одељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општине Гацко.

Начелник Огњен Милинковић је рекао да је конкурсна процедура проведена и за ову позицију. Од четири кандидата највише бодова је добио Саша Топаловић који се одлучио за начелничку позицију у другом одјељењу. Другорангирани је испунио услове за пензију, а остали кандидати, по мишљењу начелника, мада задовољавају услове конкурса, искуством не би могли да одговоре комплексним финансијским захтевима које ова позиција намеће.

Зато је предложио да се на мјесто начелника Одјељења за финансије поново именује досадашњи вршилац дужности Миливоје Бољановић.

Одборник Радоица Антуновић је указао на то да је постала пракса да се крши закон, да кандидати могу да туже општину будући да испуњавају услове конкурса, као и да инспекција рада може да поништи ово незаконито рјешење о именовању.

Испоштован је захтев одборника Старовића да се прозивком одборници изјасне, па је начелников предлог да Бољановић опет буде вд начелника за финансије подржало 10 одборника позиције, против су била 4, док је један одборник био уздржан.

Усвојене су и препоруке одборника Гутовића да се уреди простор око извора Слављан, као и да се крене у сређивање старог језгра града.

Сједница је завршена одборничким питањима.