Обиљежен 15.октобар- Међународни дан жена на селу

Поводом  15. октобра Међународног дана жена на селу  данас су у Гацку на Тргу Саве Владиславића жене из Удружења произвођача гатачког кајмака организовале  изложбу традиционалних производа и сувенира у оквиру пројекта „Жене на селу- пословне жене од акције.“ Циљ пројекта је да се укаже  на проблеме са којима се суочавају жене у руралним  срединама.

Овај пројекат подржава амбасада Сједињених Америчких Држава.

 Пројектом се, између осталог, указује на чињеницу да  је потребно скренути пажњу на  образовање жена, запошљавање, здравствену и социјалну заштиту, као и указати на проблем насиља у породици гдје су жртве најчешће жене.

 Свака друга жена на селу формално је незапослена иако обавља највећи дио неплаћеног кућног рада. Њихова егзистенција углавном зависи од пољопривредних газдинстава која најчешће нису у њиховом власништву.

Више од половине жена на селу нема право на пензију а већина се одриче наслеђа у корист мушких сродника. Не знају за одмор, лагодан живот и доколицу и представљају једну од рањивијих категорија становништва.

Због тога надлежни органи треба да раде на унапређењу положаја жена на селу, подршком њиховим дјелатностима и занимањима,  како би се ојачао њихов економски статус и омогућило им се да остварују сва права у локалној заједници.

Иако формално имају иста права као и мушкарци у пракси то није тако. Најчешће је то посљедица традиције и патријархалних односа у сеоским домаћинствима које жене стављају у подређен положај.

Подсјећамо, идеја да се 15. октобар посвети жена широм свијета које живе на селу, као и њиховим питањима и интересима покренута је на конференцији  УН у Пекингу 1995. године. Опширније у прилогу: