Obilježen Dan maternjeg jezika

Dan maternjeg  jezika  21. februar juče je javnim časom obilježen u SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko . Naime, učenici ćetvrtog razreda  gimnazije su u okviru projekta „Ja građanin“ govorili o problemu nepismenosti, odnosno polupismenosti  obrazovanih.  Prema anketi koji su proveli i prateći društvene mreže došli su do podataka da značajan procenat čak i visokoobrazovani  ne poznaje pravila gramatike i leksike srpskog jezika.

Izradom kreativnih panoa,  i tzv „pametnih stepenica“  ukazali su na najčešće jezičke nedoumice. Pismenost , kao sastavni dio kulture maternjeg jezika potrebno je promovisati putem medija, naučnih skupova, javnih tribina i kreativnih radionica – istakli su  gimnazijalci.

„Slovo o srpskom jeziku“ Stefana Nemanje- rodonačelnika nemanjićke  Srbije inspirisalo je učenika Andreja Šojića.Holom SŠC odjekivale su riječi:

„ Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Ne uzimajte tuđu riječ u svoja usta. Uzmeš li tuđu riječ, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznatniju riječ svoga jezika“….

Simpatični program  sastavljen od doskočica o pravilnoj upotrebi  riječi  srpskog jezika upotpunile su čarobnim glasovima članice hora „Sv. Jelena Anžujska“.   Značajan doprinos u pripremi i realizaciji   ovog edukativnog časa dale su profesorice Anđelina Nikčević i Jovana Petković.

Času maternjeg jezika, pored učenika i profesora  je prisustvovao i zamjenik načelnika Radoica Antunović, kojem je uručena Zahvalnica   za podršku u radu, kao i ostali  gosti iz naše opštine. Zahvalnice su dodijeljene i predsjedniku  OO SPKD „Prosvjeta“ Radomiru Vučkoviću i direktoru SŠC Aleksandru Puroviću.