Obilježen Dan opštine Gacko

Podizanjem zastave na brdu Gat – zbornom mjestu ustanika, na Brljevu je jutros obilježeno 76 godina od početka Junskog  ustanka i Dan opštine Gacko.

20170606_095456 20170606_101822

U prisustvu velikog broja  zvanica, predstavnika lokalne vlasti i mještana okolnih sela,predstavnika Boračke organizacije,Ujedinjenog ravnogorskog pokreta,potomaka i poštovalaca lika i djela popa Radojice Perišća i njegove vojske  služen je parastos palim ustanicima i položeno cvijeće na spomenik na Brljevu.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio  načelnik opštine Gacko Milan Radmilović i u svom govoru pomenuo da su se ljudi sa ovoga područja digli protiv ustaškog genocidnog plana -trećinu Srba pobiti,trećinu pokatoličiti a trećinu protjerati u Srbiju.

“Taj ustanak spriječio je NDH u toj namjeri“-rekao je načelnik Radmilović.

20170606_102644

U  noći petog na šesti jun 1941.godine mještani Brljeva i okolnih sela su se organizovali i protjerali pripadnike žandarmerije tadašnje NDH i tako pokrenuli ustanak protiv fašizma, prvi u porobljenoj Evropi .

O istorijskom značaju samog ustanka na Brljevu govorio je profesor istorije Milan Nikčević.

„Istina mora da bude osnov i ono što će da nas vodi u budućnost.Ovakvi datumi i popularizacija svijetlih primjera iz naše teške istorije mora da obrazuje nove naraštaje“-rekao je istoričar Nikčević.

General Milomir Savčić,predsjednik  Boračke organizacije Republike Srpske čestitao je Dan opštine rukovodstvu i građanima opštine Gacko i u svom govoru istakao slobodarski duh srpskog naroda a posebno naroda ovoga kraja i dodao:

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje na ovom svijetlom mjestu srpske istorije,mjestu koje pokazuje koliko je visoka patriotska svijest ovoga naroda,želja za slobodom naroda koji je upravo 6.juna donio odluku da svoju sudbinu uzme u svoje ruke znajući da će na tom putu biti i žrtava…To što su nam radili u prošlom ratu rade i danas,žele sve da nas optuže da smo zločinci a mi smo samo branili svoje“-istakao je Savčić.

20170606_102734

Govoriti o junaštvu mještana sela Brljevo kroz istoriju i sjećajući se svih palih boraca za slobodu srpskog naroda nije moguće a da se ne pomenu heroji iz posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata.U njemu su svoje živote herojski izgubili i braća blizanci Dušan i Milan Tepavčević,a današnja posjeta predsjednika BORS-a generala Milomira Savčića bila je prilika da njihovoj majci Stanojki uruči Zlatnu značku,najveće odlikovanje Boračke organizacije RS,po prvi put dodijeljeno jednoj majci.

20170606_11455020170606_114336

Predstavnici gatačke boračke organizacije i predstavnici opštine Gacko najavili su u znak sjećanja na ove junake da će u skorije vrijeme jednu ulicu ili neki značajniji objekat u gradu nazvati njihovim imenom.

Neka im je vječna slava i hvala im,kako njima tako i svima onima koji su živote ugradili u temelje srpske zemlje!