Обиљежен Дан ослобођења Гацка у Првом свјетском рату

У Гацку је достојанствено обиљежен један од најважнијих датума у историји Срба  – улазак српске војске  у ослобођено Гацко 1918. године чиме је  прекинуто вишевјековно ропство на нашим просторима. Oбиљежавање је почело парастосом  и полагањем цвијећа  на спомен обиљежје  у Автовцу и на тај начин је  одата почаст свим жртвама које је српски народ дао у борби за слободу.

Свечани програм и историјски час је уприличен у сали Парохијског дома у присуству представника политичког,  привредног и јавног живота општине Гацко као и  ученика  СШЦ и основаца.

Свечаност је почела интонирањем химне „Боже правде“ и „Тамо далеко“ које је извео хор Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Гацко је у односу на број становника дало највећи број добровољаца, према писаним изворима око 1150,  рекао је између осталог професор Радомир Вучковић.

Многима од њих кости су остале вјечно разасуте у Албански гудурама, Македонији, Сјеверној Грчкој, Крфу, Плавој гробници, Араду, Добоју, Карпатима. Зејтинлик у Солуну чува сјећање на десетине Гачана који су погинули јужно од Кајмакчалана, док су пробијали Солунски фронт.

Професор историје Никола Томановић је у свом обраћању представио пресјек историских дешавања током Првог свјетског рата, преко Колубарскеи Церске биртке, албанске голготе, пробоја Солунског фронта и ослобођења.

„Част да унесе  српску тробојку у ослобођени Београд  на челу 7. пука Дунавске дивизије  припала је Гачанину Марку Поповићу са Дражљева , рекао је Томановић.

Програм је употпунио и гуслар Никола Бошковић. Опширније у тонском прилогу :